Pražská plynárenská pomáhá hlavnímu městu plnit závazek snížení emisí oxidu...

Pražská plynárenská pomáhá hlavnímu městu plnit závazek snížení emisí oxidu uhličitého. | foto: Vojtěch Veškrna

Metropoli pomůže plnit ambiciózní klimaplán její Pražská plynárenská

  • 7
Pražská plynárenská se hlásí k pražskému klimatickému plánu a bude se prezentovat na festivalu Národní den bez kouře. Podle klimatického plánu, který vyhlásila Praha, se totiž hlavní město zavázalo snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 45 procent oproti roku 2010.

Snižováním emisí oxidu uhličitého se chce Praha zařadit mezi ekologicky odpovědné metropole. Městem vlastněná Pražská plynárenská je pro Prahu přirozeným partnerem v oblasti energetických projektů. Firma, která už dávno není jen dodavatelem plynu, se bude prezentovat v úterý na festivalu Den bez kouře, jehož pořadatelem je MAFRA Events.

„Klimaplán řeší několik různých témat včetně elektrické energie, plynárenství a samozřejmě i vytápění. Právě teplárenství patří mezi klíčové kroky s cílem zajistit přijatelnou cenu tepla a současně snížit jeho uhlíkovou stopu. Věříme, že budeme v předmětném rámci hrát významnou roli. Pražská plynárenská má za sebou dlouhou historii, prošla mnoha změnami, plynem se například v Praze svítilo dříve než elektřinou, proto pevně věříme, že budeme jako firma u velkých změn i nadále,“ vysvětluje předseda představenstva Pražské plynárenské Martin Pacovský.

Městským částem firma nabízí například pomoc při realizaci nízkoenergetických a zelených řešení. Jedná se třeba o propojení nových kondenzačních kotlů s výrazně větší účinností, plynových kogeneračních jednotek, které současně vyrábějí elektřinu i teplo, a fotovoltaických panelů na střechách.

Udržitelná mobilita

Společnosti podnikající v oblasti energetiky včetně Pražské plynárenské vnímají jako velkou výzvu také změny v oblasti dopravy, která směřuje k takzvané udržitelné mobilitě. „V rámci využití zemního plynu v dopravě provozujeme síť plnicích CNG stanic,“ dodává Martin Pacovský.

Staré kotelny v areálu Pražské plynárenské v Michli nahradily moderní centrální rozvody tepla. „Vybudovali jsme také akumulační nádrž pro ukládání tepla propojenou s kogenerační jednotkou,“ říká předseda představenstva Pražské plynárenské.

I bezemisní ekonomika počítá s plynem, říká šéf Pražské plynárenské Pacovský

V minulém roce firma v Michli postavila centrální monitorovací a řídicí dispečink a modernizovala plynovou kotelnu. Letos chce Pražská plynárenská dokončit zbývající drobné instalace měřidel a čidel, ale hlavně připravuje projekt zahrnující zřízení fotovoltaického zdroje elektřiny s kolektory na většině střech. Podle plánů bude z přebytků elektrické energie v budoucnu vyráběn vodík, který bude možné využít v dopravě.

Plynové kondenzační kotle

V pokročilejší fázi přípravy je projekt Teplo pro Kbely. Dceřiná firma Pražské plynárenské Prometheus a městská část Praha 19 dosáhly kromě dodávek tepla také významné ekologizace díky využití moderních plynových kondenzačních kotlů splňujících nejpřísnější emisní limity. 

Zároveň budou ve Kbelích zapojovat zdroje na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny včetně technologie využívající obnovitelné zdroje – například fotovoltaické panely. Úspora tak může po dokončení projektu představovat až 3 200 tun oxidu uhličitého ročně. To odpovídá ročnímu objemu emisí skleníkových plynů více než 1 600 osobních automobilů se spalovacím motorem.

Stejný model spolupráce chce Pražská plynárenská zavádět i s jinými městskými částmi a municipalitami z České republiky.