Jeřáb snesl z Průmyslového paláce na pražském Výstavišti obří hodinovou věž

  • 2
Dělníci dnes s pomocí jeřábů snesli šestadvacetitunovou hodinovou věž ze střechy rekonstruovaného Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Její konstrukce je už v tak špatném stavu, že ji není možné opravit jinak než na zemi. Už dříve dělníci z věže sundali hodiny, které se nyní renovují.

Rekonstrukce a dostavba Průmyslového paláce začala v únoru a hotová by měla být v roce 2025. Náklady na ni jsou 2,64 miliardy korun. Práce na sundání věže začaly ráno, samotné snesení zabralo 20 minut a věž byla na zemi v poledne.

„Věž nelze opravit na střeše, protože jedna noha je v havarijním stavu a špatně by se to podpíralo. Proto jsme přistoupili k variantě demontáže na zem, kde jsme udělali provizorní podkonstrukci, na kterou se věžička položí, následně se obestaví lešením a začneme ji opravovat,“ řekl stavbyvedoucí David Čech z firmy Metrostav DIZ. Dodal, že práce podle odhadu potrvají zhruba půl roku.

Po úpravě základní konstrukce přijde na řadu restaurace zbylých částí věže. Opatření vitrážemi a zasklení kopule se pak bude provádět až poté, co bude zpět na svém místě. Vrátí se na ni také zrestaurovaný hodinový stroj s věrnou kopií původního plechového ciferníku.

„Jako taková třešnička na dortu se na korunu věžičky navrátí původní svatováclavská koruna, která bude pozlacená,“ uvedl Čech. Dodal, že přípravné práce na snesení trvaly několik týdnů a zahrnovaly odstrojení věže, odstranění starých dřevěných prvků nebo aplikaci stabilizačních tyčí bránících deformaci konstrukce.

Výměna skel na Výstavišti začala, restaurátoři opraví pět tisíc vitráží

Dlouho plánovaná rekonstrukce Průmyslového paláce začala v únoru, po úvodních zemních pracích pod vyhořelým levým křídlem nyní pracovníci zahájili záchranu historických prvků, jako jsou skleněné vitráže, konstrukce věže a věžní hodiny. Následovat bude podle informací magistrátu vrtání hlubinných vrtů pro tepelná čerpadla.

Dělníci vybudují repliku křídla, které vyhořelo v roce 2008. Uvnitř bude vybavena moderními technologiemi a k vytápění využije tepelná čerpadla se 70 hlubinnými vrty s průměrnou hloubkou 140 metrů. Palác vybaví vzduchotechnikou a zastiňovací technologií. Pod levým křídlem vznikne nový masivní suterén, do kterého se umístí zázemí pro přípravu expozic.

,