Podvodník v Praze pronajímal cizí byt. Od zájemců vylákal 60 tisíc

  • 6
Nejméně tři lidi napálil podvodník, který formou inzerátu na internetu nabízel pronájem bytu v Praze 10. Trik byl v tom, že byt nebyl jeho a když zájemci zaplatili kauci i první nájem a chtěli se nastěhovat, našli v bytě jeho skutečného majitele. Ten o ničem neměl ani tušení.

K mání byl pronájem bytu 1+kk v Hornoměcholupské ulici za 11 tisíc korun měsíčně. Ze začátku vše vypadalo normálně. Schůzka s inzerentem, prohlídka bytu, sepsání smlouvy a zaplacení prvního nájmu a kauce.

Zádrhel nastal v okamžiku, kdy se chtěl nový podnájemník do bytu nastěhovat. Dveře totiž otevřel jeho majitel, který o ničem nevěděl, a byl to úplně někdo jiný, než s kým zájemci jednali. Podvodník tak od tří zájemců vylákal 60 tisíc korun.

Přepadli mě piráti. Podvodníci vylákali z osamělých žen statisíce

„Byt v minulosti nabízel oprávněný majitel ke krátkodobým pronájmům přes webovou aplikaci a zřejmě tímto způsobem pachatel získal klíče,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. 

Podezřelého zachytily při jednání se zájemci o pronájem kamery a policie tak zná jeho podobu.

Muž je ve věku 45 až 50 let a kulhá. Je silnější postavy vysoký asi 170 centimetrů, má šedé kratší vlasy a řidší vousy na bradě.

„Případ prověřujeme jako podezření z podvodu, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na tři léta,“ sdělil Daněk. 

Policie radí zájemcům o pronájem bytu, aby si ověřili na katastru nemovitostí, kdo je majitelem a aby při sepisování smlouvy chtěli vidět doklad totožnosti pronajímatele.