Muž s koženou brašnou, dvě dávky. Do jezírka z Pelíšků se zakously bagry

  • 6
Během letošního léta zahájila Praha 5 revitalizaci Prokopského jezírka, které se nachází ve vytěženém vápencovém lomu v Hlubočepech. V tuto chvíli je jezírko vypuštěné a v místě jsou bagry, úpravy mají být hotové příští rok. Jezírko mají v oblibě i filmaři, objevilo se například v nestárnoucím filmu Pelíšky.

Scéna, kdy příslušník SNB v podání Miroslava Kamana ve škole mládeži vypráví, jak s kolegou z úkrytu plnili rozkaz zlikvidovat diverzanta na motorce s koženou brašnou na zádech, patří v Pelíškách k nejoblíbenějším. Údajného narušitele zastřelili, stejně jako dvěma dávkami chvíli za ním jedoucího pošťáka. „Rozkaz zněl jasně: nesmí projet za žádnou cenu. Nebyl čas, lámat si hlavu, kdo je kdo,“ vypráví esenbák napínavou příhodu ze své služby.

Obraz v přehrávané vzpomínce se natáčel právě u Prokopského jezírka.

Revitalizace vodní plochy byla plánovaná od roku 2020, kdy se hlavní město rozhodlo pro revitalizaci okolí Dalejského potoka. Zakázka na zhotovení rekultivace jezírka pak byla vypsána v první polovině roku 2023. Dokončena by pak měla být v dubnu následujícího roku.

V současné době je jezírko vypuštěné a probíhá čištění dna vodní plochy bagry, které z něj vybírají naplaveniny. Cílem revitalizace je přivést nový přívod vody, vybudovat regulaci přítoku a prostor pro obsluhu.

Jezírko je dostupné po naučné stezce Řeporyje – Hlubočepy, která vede skrz Prokopské a Dalejské údolí. Ze stezky vede k jezírku krátká odbočka. Přístupná je pouze malá část jeho okraje, kde je menší pláž.

O jezírku se vypráví, že vzniklo omylem při odstřelu kamene, kdy se uvolnilo a zatopilo dno, na kterém zůstalo těžební vybavení. Vodní plocha ovšem vznikla cíleně v roce 1905, kdy byl zatopen bývalý vápencový lom.

Jezírko, s rozlohou 0,25 ha, je hluboké 4 metry a je kontinuálně napájeno skrz potrubí vedoucí z nedalekého vojenského areálu.

Mimo jiné je jezírko známé z filmu Pelíšky.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz