V roce 2008 vyjížděla pražská záchranná služba k 48 případům otravy ocidem uhlednatým. Ilustrační foto

V roce 2008 vyjížděla pražská záchranná služba k 48 případům otravy ocidem uhlednatým. Ilustrační foto | foto: MF DNES

Kontrolujte komíny i spotřebiče, rapidně přibývá otrav, naléhá záchranka

  • 16
S rostoucími teplotami a měnícím se atmosférickým tlakem rapidně přibývá v Praze lidí otrávených oxidem uhelnatým. Jen v pátek záchranáři vyjížděli k devíti případům otravy. Lidé by proto měli věnovat větší pozornost údržbě plynových spotřebičů i komínových rozvodů, apeluje mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.

V Praze se v pátek večer přiotrávilo oxidem uhelnatým z netěsnících karem a komínů celkem devět lidí, z toho byl jeden pětiletý chlapec a dvě nezletilé dívky. Tři dospělé ženy utrpěly vážnou otravu, uvedla v sobotu dopoledne Ernestová.

Nebezpečná mikroinverze

Ke zpětnému tahu zplodin z karmy do místnosti dochází podle odborníků při prudkém oteplení, zejména pokud jsou kouřovody (komíny) enormně zahřáté v horní části od slunce. Při tom dochází k takové mikroinverzi přímo v komíně, kdy horní zahřátý vzduch nepropustí vzduch zespoda a utvoří jakoby zátku. Tah komínu se razantně sníží, někdy až do té míry, že změní směr. Většinou jde o kombinaci s nedostatky v zabezpečení odvodu zplodin v komínu a ve stavebním řešení místnosti. Oxid uhelnatý se potom začne usazovat v místnosti a působí jako jed.

"Oxid uhelnatý je opravdu nebezpečný, není cítit, váže na sebe kyslík a lidé po něm zmalátní a usnou," varuje před nedbalou údržbou spotřebičů.

Apeluje proto na obyvatele hlavního města, aby si nechali pravidelně kontrolovat karmy, kotle a především komínové rozvody. "Existují také čidla, která přítomnost nebezpečného plynu snadno odhalí," dodává mluvčí pražské záchranky.

Počasí zhoršuje průchodnost komínů

Případů podle Ernestové v poslední době přibývá především kvůli teplému počasí a nízkému atmosférickému tlaku, který u zanedbaného komínového vedení způsobuje nedostatečný odvod zplodin od spotřebičů.

Ačkoli lidé většinou otravu oxidem uhličitým přežijí, hrozí jim vážné trvalé následky. Tím, že na sebe látka v organismu váže kyslík, nedostává se ho dostatek ke klíčovým orgánům, zejména pak do mozku.

Plynné oxidy uhlíku mohou otrávit, aniž je člověk svými smysly postřehne. V souvislosti s komínem hrozí otrava oxidem uhelnatým (CO) již při jeho koncentraci 0,05 %. Je-li obsah ve vzduchu vyšší než 1 %, dochází rychle k bezvědomí a smrti. Při nižších koncentracích se navíc nemusí zhoubné působení projevit ihned.


Témata: kamna, Komín, Rozvod, Smrt