Diskuze

Praha hledá místa pro výstavbu bytů, pozemky vytipují městští plánovači

Podle představ vedení Prahy pomůže výstavba na pozemcích města řešit nedostatek dostupného bydlení. Radní v pondělí rozhodli, aby Institut plánování a rozvoje vytipoval pozemky, na nichž by mohla stavět Praha i bytová družstva.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Což o to, idea chvályhodná, ale jednak skutečně jak plivnutí do moře (ta trocha městkých bytů s trhem nijak nezahýbe) a především zrovna takhle parta brouků pytlíků je pro developerskoh činnost jak dělaná ;-)

0 0
možnosti
JF

Praha by se měla především začít řádně starat o majetek, který už má a né pořád jen koukat kde sehnat nějaký další.

0 0
možnosti
Foto

Copak ono, postavit není tak těžké, ale dostat zpět náklady není tak lehké. Koukněte třeba na Zahrady Opatov jak to vypadá.

https://www.jihomestska.cz/najemni-sekce-a

Ono za tuto cenu bydlet v nájmu není zas takové terno a jestli je to myšleno a postaveno do lehkého luxusu? Myslím, že to by neměl být výstup MČ.

0 0
možnosti
AP

A79l41e64š 98P26r24o50k58o51p

29. 1. 2019 13:37

To asi nejsou sociální byty...

0 0
možnosti
PN

Tak nejdrříve městské byty zalevno rozprodají nájemníkům a teď budou draze stavět nové? 8-o

4 1
možnosti
MT

Jako kdo? Nějací imaginární "oni"? Jenže "oni" v době privatizací nejsou totéž co "oni" teď...

V době, kdy se o těch prodejích rozhodovalo, tak tam byli ponejvíce zástupci jedné nejmenované strany s modrým opeřencem v logu. V některých městských částech dokonce vznikaly specifické strany, jejichž dalším cílem byla privatizace bytů, ve kterých bydleli zakladatelé těchto stran. Teď minimálně na magistrátu se to trochu obměnilo, tak uvidím...

0 0
možnosti
JL

Hledání pozemků pro novou výstavbu je jistě důležitá věc. Praha má ale jeden velký problém, kterým se zatím nikdo moc nezabývá. V širším centru města je (bez nadsázky) obrovské množství, možná tisíce, dlouhodobě prázdných a nevyužitých kvalitních domů, které majitelé nechávají často desítky let chátrat bez údržby a nemají snahu do nich nijak investovat. Důvody jsou různé, často se jedná o nemovitosti, které nakoupili (většinou zahraniční) spekulanti levně po revoluci a mají v nich jen dlouhodobě uložené peníze. Na jednu stranu je samozřejmě třeba ctít soukromé vlastnictví, na druhé straně je ale stejně legitimní veřejný zájem města. Proto by bylo skvělé, kdyby vedení Prahy vymyslelo způsob, jak motivovat vlastníky k tomu aby své činžovní domy udržovali, využívali anebo v případě, že nechtějí nebo toho nejsou schopni tak aby se jich zbavili a investoval do nich další majitel. Praha je v tomto směru oproti jiným evropským metropolím hodně zanedbaná, ale není určitě jediným městem, kde se tento nešvar nějak musel řešit. Pak by možná nebylo potřeba poslouchat nářky o zoufalém nedostatku bytů v Praze a hledat developerům v centru města za každou cenu nějaké další pozemky pro jejich kšefty na úkor třeba vzácné zeleně.

6 0
možnosti
PN

Nejefektivnější motivace nedržet nevyužívané nemovitosti je výrazné zvýšení daně. ;-)

3 0
možnosti
AP

A32l56e64š 29P10r32o61k71o71p

29. 1. 2019 11:02

Pokud chci dělat nějaká opatření, tak bych měl vědět proč resp. pro koho. Rád bych viděl analýzu toho, kdo v jakém poměru tvoří poptávku po koupi bytu. Zdali to jsou rodiny s dětmi, sezdaní, investoři (domácí, zahraniční) na spekulaci, singlové, dojíždějící lidé za prací atd. Po vytipování místa by se měla také zcela transparentně provést diskuse s místními, kteří budou mít na zastavění dané plochy zcela jiný názor (raději parkovací dům, park...).

1 1
možnosti
ED

Nebylo by efektivnější domluvit stavebním úřadům? To jsou v současné chvíli největší brzdy. Požadují dokumentaci nad rámec zákona a vyhlášek. Nejsou propojené s doss. Sedí tam zakomplexovaní úředníci, kteří mají problém i se střešním oknem.

Můžeme mít tisíc vhodných pozemků k výstavbě, ale pokud proces schvalování zůstane takový jaký je, nikam se stejně nepohneme.

3 1
možnosti