Z bytového domu v pražských Hlubočepích unikla jedovatá Mamba zelená (3.10.2018)

Z bytového domu v pražských Hlubočepích unikla jedovatá Mamba zelená (3.10.2018) | foto: PČR

Uprchlá mamba dostala den klidu. Policisté čekají, zda vleze do pasti

  • 136
Vyčkávací taktiku zvolili policisté, kteří s odborníky hledají v pražských Hlubočepích smrtelně jedovatou mambu zelenou. Celý den nechají hada v klidu, aby, pokud ještě žije, sám vlezl do nastražených tepelných pastí. Zdravotní stav uštknuté chovatelky zatím zůstává stále stejně vážný.

„Ve čtvrtek kriminalisté spolu se specialistou na odchyt hadů nastražili nástrahy a v domě byly vytvořeny takové podmínky, aby bylo ticho. Dnes se pátrat nebude, aby se ten had chytil. Nástrahy budou zkontrolovány o víkendu,“ sdělil mluvčí policie Jan Rybanský s tím, že přesný den ani čas kontroly zatím neví.

Podle herpetologa Tomáše Bublíka, který se na hledání podílí, je však již mamba s velkou pravděpodobností mrtvá.

„Pokud se tam nějaký had skrývá, tak bude pravděpodobně po smrti nebo ve velmi vážném stavu. Hledáme ho v prostorách, které jsou extrémně chladné. Bavíme se o teplotách 5 až 10 stupňů, je to sklep. Není v něm chovatelské zařízení, které by umožňovalo chov tohoto druhu hada,“ řekl Bublík. V bytě nebylo žádné terárium, jen přepravky a klec.

Třicetiletá žena, kterou mamba uštkla, zůstává stále ve Všeobecné fakultní nemocnici ve vážném stavu a umělém spánku. V pátek to pro iDNES.cz potvrdil mluvčí nemocnice Filip Brož. Podle něj antisérum pravděpodobně zabralo, ale bude trvat několik dní, než se stav ženy případně změní. Dodal, že pacientka má i jiné významné zdravotní komplikace.

Státní veterinární správa informovala, že na území Prahy neeviduje žádný povolený chov mamby zelené. „SVS v současné době na území hlavního města Prahy neeviduje žádné vydané povolení pro chov mamby, která jako další jedovatí hadi spadá do tzv. kategorie zvířat vyžadujících zvláštní péči,“ vyjádřil se mluvčí SVS Petr Majer. SVS proto podá podnět na obec s rozšířenou působností kvůli porušení zákona na ochranu zvířat.