O vazbě pro Nizozemce viněné z napadení číšníka soud rozhodne ve čtvrtek

  • 18
Státní zastupitelství dnes podalo návrhy na potrestání tří Nizozemců obviněných z výtržnictví po napadení číšníka v centru Prahy. Dvěma hlavním útočníkům navrhlo vazbu. Rozhodovat se o ní bude ve čtvrtek ráno.

„V souvislosti s incidentem jsme podali návrh na vzetí do vazby na dva cizince, a to k Obvodnímu soudu pro Prahu 1,“ uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Oba muži jsou podle něj obviněni jak z těžkého ublížení na zdraví, tak i z výtržnictví. Jeden z nich je stíhán i za další ublížení na zdraví, a to kvůli pátečnímu napadení v baru. V případě prokázání viny mužům hrozí tři až deset let vězení.

Mluvčí soudu Pavla Hájková ČTK potvrdila, že návrhy na vazbu už k soudu dorazily. „Rozhodovat budeme ve čtvrtek v 9:00,“ uvedla.

Další tři cizinci, jejichž případ se řeší ve zkráceném řízení, jsou obviněni z výtržnictví. Soud je může v základní sazbě potrestat až dvěma lety odnětí svobody.

 Kriminalisté od pondělního podvečera cizince vyslýchali, a to v zákonné lhůtě osmačtyřiceti hodin. 

Podle nizozemských médií se jedná o muže, kteří mají zkušenosti s boxem a často chodili do posilovny, jeden z nich je dokonce policista z Amsterdamu. Hlavními podezřelými mají být dva bratři, přičemž jeden z nich pracuje jako trenér a je majitel fitness studia.

Incident se stal před restaurací v pražské Vladislavově ulici,  kde muži napadli číšníka po tom, co je upozornil na zákaz konzumace vlastního alkoholu. Číšník skončil v nemocnici, kde podstoupil operaci hlavy. Kriminalisté dva cizince obvinili z těžkého ublížení na zdraví, další tři z výtržnictví. Zbylé propustila.

Cizinci už v noci z pátku na sobotu obtěžovali ženu u baru v Dlouhé ulici, kde jeden z mužů napadl známého ženy.

,