Policista surově udeřil agresivního recidivistu | foto: Hyjátkova Pekárna, iDNES.tv

Policistovi, který na zem srazil opilce, na měsíc snížili plat o pět procent

  • 95
Policista z pražských Horních Počernic koncem loňského června tvrdě zasáhl proti muži, který jim zvonil na služebnu. Na videu natočeném svědkem je vidět, jak policista recidivistu několikrát srazil na zem, poté na něj zaútočil nohou a pěstmi. Policista za to dostal kázeňský trest – snížení jednoho měsíčního platu o pět procent.

Server Novinky.cz uvedl, že policie opakovaně odmítala říct, jaký druh a výši trestu mu uložila. Redakce se kvůli tomu dvakrát odvolávala k ministerstvu vnitra. Policie nakonec, téměř pět měsíců od začátku správního řízení, poskytla rozhodnutí včetně kázeňského trestu s tím, že najednou disponuje souhlasem dotčeného policisty. Podle dokumentu tedy policista přišel na měsíc o peníze ve výši asi 1 165 až 1 987 korun.

Jednání policisty bylo nepřiměřené, vyhodnotila policie s tím, že navíc porušil své povinnosti, když zakročil bez opasku se služební zbraní. Stejně tak nepodal o zákroku ani hlášení operačnímu středisku, uvědomil pouze vedoucího oddělení.

Muž se přišel omluvit

„Policista svědka před služebnou opakované srazil k zemi, kde ho dvakrát udeřil a spoutal, což odůvodnil použitím donucovacích prostředků z důvodu ochrany zdraví a majetku, ač dle dostupného videozáznamu v danou chvíli nebyl on ani majetek policie přímo ohrožen,“ píše se v rozhodnutí ve věcech kázeňských ze dne 22. srpna 2022.

Policista se neovládl a srazil dotěrného recidivistu, čelí kárnému řízení

„Opakované sražení svědka na zem nebylo způsobilé dosáhnout tvrzeného účelu služebního zákroku a směřovalo spíše k ventilaci agrese příslušníka,“ dodává policejní orgán v dokumentu.

„Choval se agresivně, hlídce vyhrožoval, že je všechny postřílí, a zároveň nereagoval na žádné výzvy policistů,“ popsala již dříve chování recidivisty, který byl pod vlivem alkoholu a drog, policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Zvonil přitom na policejní služebnu Prahy 20.

Strážník náhle uštědřil bezdomovci pohlavek, po zveřejnění záběrů dal výpověď

Rozhodnutí ale uvádí, že agrese byla pouze verbální a nic nenasvědčovalo tomu, že nějaký útok skutečně provede. O tři dny po incidentu muž dokonce na služebnu policistům jako omluvu přinesl květinu a kávu. Odmítli ho s tím, že se jedná o nemístný dar či úplatek.

Policista byl rozrušený

Podle webu Novinky.cz sám policista k zákroku uvedl, že jednal v rozrušení a připustil, že mohl jednat mírněji. V budoucnu prý už bude jednat s rozvahou.

„Práce policisty je skutečně obtížná. Fyzicky i psychicky. Policista je soustavně vystavován nadávkám, fyzickým útokům, mnohdy není jeho práce pochopena ze strany veřejnosti, často je nespravedlivě napadán,“ stojí v rozhodnutí, kde se ale zároveň píše, že jeho jednání tímto není ospravedlněné.

Strážník použil pepřovou pistoli, mladík omdlel a zemřel. Nechápu to, řekl soudu

Policejní orgán odůvodnil snížení základního tarifu o pět procent na dobu jednoho měsíce takto: „Tento kázeňský trest služební funkcionář považuje s ohledem na přístup příslušníka v průběhu ústního jednání, výborné služební hodnocení a jeho kázeňskou minulost, kdy nebyl kázeňsky trestán za typově obdobné jednání, a naopak byl opakovaně kázeňsky odměněn, za přiměřený.“

Policista už jednou kázeňsky trestán byl, rozhodnutí ale neuvádí za co.


Témata: Praha, policie, Praha 20