Iveta Bartošová při svém posledním profesionálním focení (březen 2014).

Iveta Bartošová při svém posledním profesionálním focení (březen 2014). | foto: Lenka Hatašová, iDNES.cz

Ivetě Bartošové k sebevraždě nikdo nepomohl, uzavřela vyšetřování policie

  • 30
Na sebevraždě zpěvačky Ivety Bartošové, kterou spáchala na konci dubna, neměla podíl žádná další osoba. K takovému závěru dospěli pražští policisté a oznámili, že ukončili vyšetřování.

Policisté vycházeli z výpovědí desítek svědků, ohledání místa činu i závěrů znaleckých zkoumání. A vyšetřováním zjistili, že Bartošová 29. dubna odešla bez doprovodu jiné osoby ze svého domu směrem k rybníku a poté k železniční trati, kde si bez cizí pomoci lehla před jedoucí vlak. 

„Strojvedoucí policii popsal, že v blízkosti železničního přejezdu v Uhříněvsi uviděl lidskou postavu v kolejišti. Okamžitě použil rychlobrzdu a zvukový signál, na který osoba zareagovala tak, že se položila napříč kolejištěm,“ uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

Dodala, že strojvedoucí už střetu nemohl zabránit a vlak do ležícího těla narazil.

Toxikologické vyšetření zároveň odhalilo, že Bartošová nebyla ovlivněna léky, jak se objevilo v některých médiích. „Neměla v krvi žádné léky ani alkohol,“ potvrdila Zoulová pro iDNES.cz.

Policejní mluvčí zároveň uvedla, že spis k případu má nyní státní zastupitelství. „To bude přezkoumávat postup policie a její právní názor. Pokud se s ním neztotožní, může věc vrátit policii k došetření,“ dodala.

Policie v průběhu šetření obdržela několik trestních oznámení pro podezření ze spáchání vraždy, či zneužití pravomoci veřejného činitele, kterými se také zabývala. Ze zjištěných skutečností však vyšetřovatelé došli k závěru, že o trestný čin se nejednalo, a věc odložili.

12. července 2013