ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Muž na zahradě surově praštil se štěnětem, týrání natočili sousedé

  • 67
Policie díky pozornosti sousedů vyšetřuje možné týrání zvířete v pražských Kbelích. Na záběrech, které kolují na sociálních sítích, je zachycený mladík, který drží svého psa za vodítko a prudce s ním uhodí o zem. Čtyřměsíční štěně majiteli vzali.

Incident natočili sousedé v neděli krátce po půlnoci a zavolali k domu ve Kbelích policii.

„Policisté po příjezdu na místo podle výpovědi svědků zjistili, že zde došlo k útoku na psa. Konkrétně měl podezřelý do psa několikrát kopnout a následně s ním surově praštit,“ informovala mluvčí policie Violeta Siřišťová.

Dokazují to i záběry, které svědci nahráli na Facebook. Mladík na videu vchází z předzahrádky na trávník a ve vzduchu drží za vodítko štěně. Následně s ním uhodí prudce o zem a začne do něj kopat. V ten moment video končí.

Policisté muže podezřelého z týrání odvezli na služebnu, kde ho vyslechli.

„Případem se v současné chvíli policisté intenzivně zabývají a vše konzultují s Krajskou veterinární správou,“ dodala Siřišťová.

Státní veterinární správa (SVS) na základě videa rozhodla, že psa majiteli odebere. 

„Z videa bylo jasné, že se jedná o brutální útok týrání. Proto bylo neprodleně rozhodnuto o tom, že je nutné psa odebrat do předběžné náhradní péče, aby se zamezilo dalším útokům,“ sdělil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Na případ reagoval na Facebooku i pražský zastupitel a europoslanec Jiří Pospíšil. Podle něj se jednalo o čtyřměsíční štěně. Jeho stav je podle Pospíšila stabilizovaný.

„Bohužel má na sobě viditelné následky týrání. Kromě velké vyhublosti také zhmožděniny, hematomy, zlomeniny i naprasklé kosti. Chci vám všem říct, že tento případ se mne velmi osobně dotkl a odebráním pejska z rukou tyrana pro mne nic nekončí! Dnes ve věci podávám trestní oznámení a udělám vše pro to, aby takovéto týrání bylo trestáno v maximální možné míře. Neprosazoval jsem novelu trestního zákoníku, která zpřísnila tresty za týrání zvířat, aby zůstala jen na papíře,“ uvedl Pospíšil k incidentu.