ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Gang podvodně zařizoval cizincům pobyt v ČR, nastrčil falešné partnery

  • 6
Policie pozatýkala a obvinila členy skupiny, kteří pomáhali cizincům nelegálně získat povolení k pobytu v České republice. Aby zájemci nemuseli splňovat stanovené podmínky, obvinění jim za úplatu sháněli fiktivní partnery. Přišli si tak na více než dva miliony korun.

Podle detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) vyhledávali členové organizované skupiny muže i ženy ze sociálně slabších vrstev.

Ti za úplatu na odboru azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra prohlásili, že s konkrétním cizincem nebo cizinkou, žijí v partnerském vztahu. Zájemci žijící mimo Evropskou unii tak mohli žádat o povolení k přechodnému pobytu v Česku s tím, že uváděli „rodinné důvody“.

„Tím došlo k napomáhání získání neoprávněného pobytu osob nejen na území České republiky, ale i v celé Evropské unii. Díky tomuto postupu tak občané takzvaných třetích zemí nemuseli splňovat veškeré zákonné podmínky nutné ke vstupu a pobytu,“ vysvětlil mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Policisté během akce s krycím názvem KOPA zadrželi devět Čechů a pět cizinců, kteří zájemcům povolení k pobytu v Česku zařizovali. Vydělali si tak  2 252 500 korun.

„Kriminalisté zahájili trestní stíhání čtrnácti lidí pro zvlášť závažný zločin účast na organizované zločinecké skupině a napomáhání k neoprávněnému pobytu na území České republiky,“ sdělil Ibehej.

Obviněným hrozí až deset let vězení, tři z nich poslal soud do vazby.

V souvislosti s případem se v řadě krajů na vytipovaných místech uskutečnily kontroly, při nichž policisté zadrželi 17 cizinců bez dokladů potřebných k vykonávání legální práce. Hrozí jim vyhoštění z území členských států Evropské unie.