Policie vyšetřuje posprejování sochy Edvarda Beneše na Loretánském náměstí....

Policie vyšetřuje posprejování sochy Edvarda Beneše na Loretánském náměstí. (3.9.2020) | foto: Police ČR

Autora graffiti na soše Edvarda Beneše policie nenašla, případ odložila

  • 10
Policie odložila případ nápisu na podstavci sochy bývalého československého prezidenta Edvarda Beneše v Praze na Loretánském náměstí. Pachatel, který na počátku září na pomník sprejem napsal, že státník byl rasista a masový vrah, tak stíhán nebude.

„Provedeným šetřením se nepodařilo do současné doby zjistit skutečnosti, které by opravňovaly k zahájení trestního stíhání konkrétní osoby, věc byla odložena,“ uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Nápis se na soše objevil v den 72. výročí Benešovy smrti. Předběžnou škodu vyčíslila Galerie hlavního města Prahy na 20 tisíc korun.

Socha druhého československého prezidenta stojí od května 2005 před pražským Černínským palácem, kde Beneš působil jako meziválečný šéf československé diplomacie a kde i dnes sídlí ministerstvo zahraničí. V minulosti se nápisy objevily i na několika jiných sochách v Praze.

Policisté se například nadále zabývají případem nápisu na podstavci sochy bývalého britského premiéra Winstona Churchilla v Praze 3. Na pomník v červnu někdo napsal, že byl Churchill rasista, a Black lives Matter (Na životech černochů záleží). K odpovědnosti se přihlásily autorky na internetovém deníku Alarm, ale policisté dosud nikoho neobvinili a událost stále prošetřují.

Nápisem prý chtěly autorky vyvolat debatu o roli někdejšího britského premiéra v dějinách a vyjádřit solidaritu nynějším bojům za rovnoprávnost. Protesty proti policejnímu násilí a rasismu v USA i jiných zemích rozpoutala smrt černocha George Floyda při policejním zásahu v americkém Minneapolisu koncem letošního května. Doprovázely je útoky na sochy politiků a dalších osobností kritizovaných kvůli rasismu.

Do série poškozených soch se v září zařadila i socha Jana Nerudy na svahu Petřína, kterou neznámý pachatel shodil z podstavce. Restaurátor vyloučil, že by spadla sama. I v tomto případě policisté pracují na vypátrání pachatele.

,