(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Policie ČR.

Inspekce po dvouletém vyšetřování obvinila pražské policisty z vydírání

  • 4
Dva pražské policisty trestně stíhá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) za zneužití pravomoci úřední osoby a také za přijetí úplatku a vydírání. Vyšetřování trvalo dva roky.

„Po téměř dvouletém operativním rozpracování případu, pod krycím názvem ADAR, se podařilo nashromáždit dostatek důkazů pro sdělení obvinění,“ informoval Ivo Mitáček z kanceláře ředitele GIBS. Vyšetřovatel proto zahájil trestní stíhání pro zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a vydírání.

Trestné činností se policisté z Pohotovostní motorizované jednotky dopouštěli podle vyšetřovatelů společně v době své služby a také mimo svůj přidělený služební obvod. 

„Jejich nezákonné jednání spočívalo v tom, že při nočních kontrolách osob a vozidel v Praze vyjížděli policisté i mimo svůj služební obvod, kde bez zjevných zákonných důvodů, na základě smyšlených a vykonstruovaných situací, požadovali po kontrolovaných osobách finanční hotovost, kterou si následně ponechávali,“ popsal Mitáček. 

Během kontrol pak uvedli řidiče do takových stavů, kdy se pod stupňujícím nátlakem řidiči přiznali i ke smyšleným přestupkům, za které policistům platili.

„Nejčastější omluvou takto kontrolovaných řidičů, kteří se nijak nedokázali bránit proti policejní zlovůli obviněných, bylo přesvědčení o marnosti obrany,“ řekl Ivo Mitáček s tím, že se sami následně příslušníkům GIBS přiznali, že radši policistům zaplatili, než by měli čelit policejní moci.

Policisté si byli svých skutků vědomi a tak byli velmi obezřetní. I přesto se GIBS podařilo nashromáždit dostatek důkazů. Nyní jsou policisté vyšetřováni na svobodě.