Dopravu v Praze komplikoval sníh. Staly se desítky nehod, tvořily se kolony

  • 77
Kvůli sněžení a dešti se sněhem v Praze od rána až do odpoledních hodin kolabovala doprava. Policie zaevidovala přes 200 nehod, podobná situace byla také ve Středočeském kraji. Většina spojů MHD nabrala zpoždění, řidiči stáli v kolonách.

Policisté potvrdili, že dnes kvůli počasí zaznamenali v hlavním městě větší počet nehod.

„Evidujeme asi 150 nehod a další přibývají,“ sdělila kolem 10. hodiny portálu iDNES.cz policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

Do 13. hodiny přibylo dalších padesát nehod. „Situace se však zlepšuje, v metropoli už téměř přestalo sněžit a nikde se netvoří výrazné kolony,“ popsala odpoledne mluvčí.

Například na silnici směrem z Novodvorské ulice do Braníka stály kvůli sněhu auta i autobusy MHD, jeden z řidičů nasazoval i sněhové řetězy.

Po proražení svodidel přistálo auto pod silnicí koly vzhůru

V Praze a některých částech Středočeského kraje sněžilo nebo padal déšť se sněhem. Teplota vzduchu se držela pod bodem mrazu, což platilo i o povrchu silnic.

Do pražských ulic podle mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbory Liškové vyjelo všech 73 sypačů. „Vyjely v tzv. prvním pořadí, které zahrnuje nejdůležitější silnice, jako jsou hlavní tahy či ulice u nemocnic a úřadů. V pohotovosti je také další technika určená pro méně významné komunikace,“ řekla dopoledne Lišková.

Kvůli počasí nabralo zpoždění také velké množství spojů městské hromadné dopravy, informoval na Twitteru Dopravní podnik hlavního města Prahy. 

Nejhorší situace byla na Kladensku

Ve Středočeském kraji ošetřovaly sypače zejména vozovky na Kladensku. „U Králova Dvora na Berounsku tři sypače uvázly v koloně a nemohly se dostat na své okruhy,“ řekla mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Kolize na komunikacích kvůli sněžení a námraze řešili policisté ale i v ostatních okresech středních Čech. „Naštěstí se jednalo převážně o dopravní nehody a havárie vozidel bez zranění či s lehkým zraněním,“ uvedla mluvčí středočeské policie Michaela Richterová.

Další sypače musely vyjet do terénu na Mladoboleslavsku či na Berounsku. Na silnici II/605 se však tři vozy dostaly do kolony, a nemohly tak včas dojet do okolí Chyňavy, Karlštejna a Rudné. „V důsledku toho tam budou silnice bohužel ošetřené se zpožděním,“ dodala Kučerová po 11. hodině.

Středočeští záchranáři dopoledne vyjížděli například k nehodě u Všenor nedaleko Prahy, při které se převrátilo osobní auto.

Uvnitř zůstali dva zaklínění lidé, kolize se ale nakonec obešla bez vážných následků. Záchranáři cestující po vyproštění převezli na vyšetření do nemocnice v Motole.

,