Příbramská radnice prodala polikliniku za 20,5 milionu korun společnosti...

Příbramská radnice prodala polikliniku za 20,5 milionu korun společnosti Triticum. Protesty ani petice nepomohly. | foto: Pavlína Svobodová

Policie obvinila čtyři lidi kvůli prodeji příbramské polikliniky

  • 4
Policisté obvinili čtyři lidi v souvislosti s kontroverzním prodejem příbramské polikliniky. MF DNES to potvrdila policejní mluvčí. Příbram zdravotnické zařízení prodala v době, kdy byl starostou nynější středočeský hejtman Josef Řihák.

"Byli obviněni v souvislosti s poliklinikou, trestné činy sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a veřejné dražby a zneužití pravomoci úřední osoby," uvedla středočeská policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

Prodej příbramské polikliniky vyvolává podezření od samého počátku. Hejtman Řihák opakovaně tvrdil, že prodej byl v pořádku.

Podezřelých okolností byla ale celá řada. Vyšlo například najevo, že firmě, která historickou budovu kupovala, půjčil téměř 20 milionů korun Řihákův blízký přítel Pavel Brejcha.

Zakázku radní vyhlásili v září 2011. Jen pár dní předtím firma Triticum, která později zvítězila ve výběrovém řízení, změnila majitele. Podle neúspěšných uchazečů se ale v době mezi odevzdáním a otevíráním obálek s nabídkami manipulovalo.

V hodnoticí komisi byli dva úředníci příbramské radnice Věra Černá a Zdeněk Škaloud, oba dosud na městském úřadě pracují.

Třetím členem komise byl advokát Tomáš Samek. Je pravděpodobné, že mezi obviněnými jsou právě tito tři lidé.

,