Nehoda u obce Středokluky 2. února 1999. Na místě tehdy zemřelo sedm lidí, další tři v nemocnici. | foto: ČTK

Autobus narazil do odstavené tatry. Před 25 lety u Středokluk zahynulo deset lidí

  • 4
Před 25 lety se u středočeské obce Středokluky stala jedna z nejtragičtějších dopravních nehod v samostatné České republice. Plně obsazený autobus z Kladna mířící do Prahy narazil do odstaveného nákladního auta Tatra. Nehodu tehdy nepřežilo deset lidí.

Nehoda se stala 2. února 1999 krátce po 8:00 ráno. Plně obsazený autobus s 57 cestujícími narazil u Středokluk do odstaveného nákladního automobilu Tatra. Autobus jedoucí osmdesátikilometrovou rychlostí skončil v poli. Nehodu nepřežilo deset lidí (sedm zemřelo na místě, tři v nemocnici), 27 utrpělo zranění, z toho 15 těžce.

Řidič autobusu Luděk Černý byl obviněn z obecného ohrožení a soud mu později vyměřil čtyři roky vězení a osmiletý zákaz řízení všech motorových vozidel.

Podle rozsudku byl vinen tím, že nedodržel bezpečný boční odstup při objíždění odstaveného nákladního vozu Tatra z pravé strany.

Neudržel jsem autobus ve sněhu, řekl řidič po smrtelné nehodě u Středokluk

Ačkoli byla odstavená tatra, do níž autobus narazil, neosvětlená a neoznačená, byla podle závěru soudu v čase havárie již dobrá viditelnost. U soudu mimo jiné vyšlo najevo, že Černý řídil bez brýlí, ačkoli mu jejich nošení předepsal lékař.

Srážka autobus katapultovala několik desítek metrů do pole. Záchranáři jej museli rozřezat, aby se k lidem uvnitř dostali.

V roce 1950 při nehodě zemřelo 34 lidí

Nehoda je pátou nejtragičtější mezi nehodami autobusů na českém území a českých autobusů v zahraničí po druhé světové válce. Nejvíce obětí, zřejmě 34, měla nehoda na železničním přejezdu v Podivíně na Břeclavsku, kde se 21. prosince 1950 srazil rychlík s přeplněným autobusem.

Tragédie byla důsledkem fatálního zkratu hradláře, který ve chvíli, kdy po trati přejela nákladní souprava, vytáhl závory a neuvědomil si, že se z opačného směru blíží rychlík. Střetu s autobusem už strojvedoucí vlaku nemohl zabránit.

Činovníci tehdejšího režimu nikdy nezveřejnili přesný počet obětí, podle některých zdrojů zemřelo až pětačtyřicet osob.

V historii ČR byla nejtragičtější nehoda autobusu u Nažidel z roku 2003, která si vyžádala 20 obětí.

,