Pražská policie zadržela muže, který se vydával za pediatra a kšeftoval s léky...

Pražská policie zadržela muže, který se vydával za pediatra a kšeftoval s léky (1. 7. 2018). | foto: Policie ČR

Mladý muž roky tvrdil, že je pediatr, místo toho kšeftoval s léky

  • 14
Policie zadržela muže, který několik let před okolím předstíral, že pracuje jako pediatr. Ve skutečnosti ale na internetu nelegálně prodával léky. Navíc většinou jen inkasoval peníze a pak přestal se zákazníky komunikovat. Hrozí mu až pět let vězení.

Pražští policisté devětadvacetiletého muže zadrželi a následně obvinili v polovině června. „Muž roky tvrdil jak svému příteli, tak celému okolí, že je dětským lékařem jedné z nemocnic v Praze 5,“ sdělil mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Muž si dokonce nechal vyrobit falešné vizitky, podle kterých byl nejen lékař, ale také vědecký pracovník. Při domovní prohlídce kriminalisté zajistili také padělané lékařské zprávy a recepty.

„Doma měl obviněný dokonce rozpis služeb, který poctivě dodržoval a v předepsané dny odcházel do ordinace, tedy to alespoň tvrdil svému příteli. Ten svého partnera podporoval v jeho kariéře, například mu pomáhal se připravovat na údajné atestace,“ uvedl dále Hulan.

Inkasoval peníze a léky neposlal

Kriminalisté se nicméně o muže zajímali z jiného důvodu, konkrétně kvůli nelegálnímu obchodu s léky. „Tyto medikamenty, které smí předepisovat pouze skutečný lékař, obviněný protiprávně nabízel a prodával prostřednictvím internetu,“ řekl mluvčí s tím, že zákazníkům, kteří se ve skutečnosti svých léků dočkali, bylo poměrně málo.

„Převážně totiž své zákazníky nejprve přiměl, aby mu požadované zboží zaplatili, ale pak jim léky nedodal a poté s nimi přestal komunikovat úplně,“ přiblížil Hulan.

Zákazníky, kteří po něm chtěli omamné a psychotropní látky, oklamal tím, že jim po zaplacení požadované částky poslal neúčinné placebo.

Okradených jsou desítky

„V rámci prošetřování zajistili kriminalisté bezmála dva tisíce e-mailů, prostřednictvím kterých devětadvacetiletý muž nabízel a prodával léky. Také zadokumentovali několik desítek poškozených, kteří jsou nyní svědky popsaného protiprávního jednání,“ dodal policejní mluvčí.

Policie muže obvinila z trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, podvod a ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty. Za tyto trestné činy hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na pět let. Nyní je ve vazbě.