Déšť i po opravách mění průtah v lagunu. Silničáři se hájí, že to netušili

  • 1
Jakmile zaprší, tečou po hlavním průtahu Mnichovic na Praze-východ potoky vody. Na žádost vedení města to měla napravit nedávná oprava, ani po ní se však nic nezměnilo. Silničáři tvrdí, že jim problém nebyl prezentován jako tak vážný, jak je vidět na starostkou zveřejněném videu.

Starostka Mnichovic na sociálních sítích zveřejnila důsledek jednoho z posledních přívalových dešťů. Na záběrech je zatopená Pražská ulice, která protíná celé město.

Na videu jsou vidět projíždějící auta rozstřikující vodu nejen na chodníky, ale i na zdi okolních domů, jejichž majitelé si na městském úřadu dlouhodobě stěžují, že jim to ničí omítky.

Radnice podle starostky Petry Peckové chtěla, aby byl odtok vody vyřešen v rámci opravy silnice, která byla plánovaná na přelomu června a července. 

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje (KSÚS) ale podle starostky na jejich podněty nereagovala.

„Bohužel vpusť nezdvojili, opravili celou jednu půlku komunikace což udělali v den vysvědčení 30. června, a pak jsme zde měli dopravní kolaps. Výsledek je horší než předtím,“ uvedla Pecková s tím, že louže jsou na silnici při každém dešti, nejen při těch přívalových.

Silničáři opravovali v Pražské ulici hlavně povrch vozovky, loni tudy totiž vedla objízdná trasa za rekonstruovanou silnici mezi Mnichovicemi a Mirošovicemi, ale zaměřili se i na narovnání vozovky, aby se na ní netvořily kaluže.

„Jedním z vybraných úseku byla i část jednoho jízdního pruhu v ulici Pražská před restaurací, kde kromě poruch povrchu vozovky byl i pokleslý povrch před vpustí, jejímž narovnáním mělo dojít k odstranění zdržující se vody na vozovce před vpustí,“ řekl Petr Holan, vedoucí KSÚS pro oblast Kutná Hora.

Podle Holana radnice problém s Krajskou správou a údržbou silnic nikdy nekomunikovala tak, že se na silnici tvoří laguny. Pouhé narovnání silnice tak podle něj samozřejmě nemohlo pomoci a správa už situaci řeší.

Jednou z možností nápravy by mohlo být posílení vpusti nebo zachycení vody ve vyšších polohách, ale nejdříve je nutné provést detailní průzkum.

„Bylo provedeno čištění vpustí a s kolegy je domluven průzkum kanalizace. Toto je v rozsahu našich možností a kapacit, ostatní práce musí být na základě objednaných a soutěžených prací,“ dodal Holan s tím, že správa bude v této věci s obcí spolupracovat.