Studenti vypátrali dva ze tří obrazů, které před sto lety zmizely z auly školy

  • 0
Dva ze tří více než 100 let starých obrazů, po kterých od loňského prosince pátrali studenti mladoboleslavského gymnázia Dr. Josefa Pekaře, se našly. Vypátrali je na biskupském gymnáziu v Bohosudově na Teplicku. Díky mediální kampani hledameobrazy.cz studenti zjistili, kde se nachází obrazy se svatým Vojtěchem a zvěstováním Panny Marie. Třetí obraz zachycující první svaté přijímání svatého Václava je nadále nezvěstný.

Škola zvažuje pořízení kopií nalezených obrazů a digitální rekonstrukci třetí malby pomocí umělé inteligence.

„U příležitosti oslav 120 let budovy (mladoboleslavské) školy připravoval kolega knihu a při studiu materiálů zjistil mimo jiné, jak vypadaly obrazy, našel i fotografie ve staré ročence, o dalším osudu obrazů ale prameny mlčely, vzali jsme to proto se studenty jako výzvu,“ řekl Michal Bělka, učitel informatiky a společenských věd mladoboleslavského gymnázia Dr. Josefa Pekaře. Nápad podle něj vznikl při seminářích multimediální tvorby pro maturitní ročník.

Studentská kampaň sestávala z videa, webu a přímého oslovování některých farností. „Krátce poté, co se obrazy objevily v novinách, mi napsala vedoucí majetkové správy Biskupství litoměřického, že velmi podobné obrazy mají na svém gymnáziu v Bohosudově,“ uvedl Bělka.

Autorem trojice přes dva metry vysokých maleb byl akademický malíř Viktor Foerster. Původně visely v kapli tehdejší reálky, dnešní aule mladoboleslavského gymnázia, v letech 1912 až 1921. Škola je nechala odstranit při rušení kaple.

„Zemská školní rada v roce 1922 nařídila vedení školy, aby vybavení bývalé kaple vrátilo dárcům. Obrazy se tak nejspíš dostaly zpět do rukou katechety Václava Davídka, který je pořizoval ze soukromých prostředků,“ uvedl historik a pedagog mladoboleslavského gymnázia Ladislav Futtera.

Studenti hledají ztracené obrazy. Z auly jejich gymnázia zmizely před sto lety

Na bohosudovském gymnáziu visí malby od jeho obnovení v roce 1993. Záznamy o jejich umístění mezi lety 1921 a 1993 se nyní Futtera snaží dohledat ve spolupráci s archivářem litoměřické diecéze.

Mladoboleslavské gymnázium nyní zvažuje pořízení replik nebo digitální rekonstrukci třetího obrazu s pomocí umělé inteligence. „Konkrétní kroky budou záviset na dalším jednání s Biskupstvím litoměřickým, které je majitelem obrazů, a také na tom, zda se nám pro důstojné dopsání příběhu ztracených obrazů podaří najít partnery, kteří by pomohli s financováním projektu a jeho technologickou stránkou,“ uvedl ředitel školy Petr Dostál.

,