ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Napadení mezi žáky či chystaná rvačka. Incidenty na mělnické škole řeší i policie

  • 12
Mělnická radnice a policie se zabývají situací v místní Základní škole J. Matiegky, kde se mezi dětmi odehrálo několik incidentů. Minulý týden napadla žákyně na chodbě školy jiného žáka. Z videa natočeného a sdíleného žákem školy vyplynulo, že se skupinka dětí z různých tříd pravděpodobně chystá uspořádat rvačku. Škola zavádí řadu opatření včetně dohledu i prevence.

Záležitost vzbudila pozornost na sociálních sítích. Podle serveru Mělnický deník.cz vedl jeden z incidentů i k tomu, že ve čtvrtek skončil jeden ze školáků na pohotovosti.

Incidenty prověřuje i policie, řekl policejní mluvčí Pavel Truxa. Česká školní inspekce o případu také ví, věc neprověřuje současně s policií, ale až následně, pokud je vyzvána, podotkl náměstek ústředního školního inspektora Karel Kovář.

Jeden ze žáků školy, jejímž zřizovatelem je město, sdílel video, z něhož bylo podle ředitele školy patrné, že se skupinka dětí z různých tříd pravděpodobně chystá uspořádat rvačku. „Věc jsme okamžitě prošetřili, ztotožnili aktéry, jednali s jejich rodiči za přítomnosti Městské policie Mělník a následně i za přítomnosti Policie ČR, která si celou záležitost převzala ke svému prošetření,“ uvedl ředitel školy Vladimír Škuta..

Pistole u hlavy byla jen hračka, případ dětského gangu se vyšetřuje jako vydírání

Minulý týden napadla žákyně na chodbě školy jiného žáka. Tehdy podle ředitele okamžitě zasáhla službu konající asistentka pedagoga a žáky od sebe oddělila. Zástupci školy se žáky o nepřijatelném chování hovořili, sešla se pedagogická rada a následovalo jednání se sociálními pracovníky a příprava preventivních akcí.

Škola mimo jiné posiluje dohled v budově, řekl Škuta. Školní speciální pedagog a školní psycholog by se měli zaměřit na individuální činnost se žáky s problémovým chováním, škola také posílí spolupráci s policisty i sociálními pracovníky.

Ředitel školy také v dopise adresovaném rodičům zdůraznil, že pro řešení násilných projevů je také nutná podpora žáků a rodičů. Rodiče požádal o bezodkladné předávání informací, které se týkají násilí či případné šikany ve škole. Obracet se mohou na třídní učitele i kohokoli z vedení školy. Pokud jde o konflikt mimo školu, měli by podle něj kontaktovat městskou policii.

V uplynulých dnech kolovala na internetu také nahrávka z jihomoravských Tvrdonic, na které dvojice osmáků nejprve donutí svého vrstevníka pokleknout a poté jej jeden z nich vší silou kopne do hlavy (5. 2. 2024):

5. února 2024

,