Studentský vůdce během Sametové revoluce Martin Mejstřík | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Mafie prorostla do politiky, to Klausovi neodpustím, říká sametový lídr Mejstřík

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Martin Mejstřík byl v listopadu 1989 jedním ze studentských vůdců sametové revoluce. Šest let pak strávil v Senátu, kde se proslavil jako nesmlouvavý antikomunista. V rozhovoru pro MF DNES se vyjádřil k polistopadovým poměrům, ale i aktuální politické scéně včetně prezidenta Miloše Zemana.

Po odchodu z politiky pracoval jako taxikář, prodavač v bufetu nebo jako vychovatel v dětském domově. Nyní už žije v malé vsi na Vysočině, kde rekonstruuje statek a stará se o koně. „O tom jsem snil už na gymnáziu, takže si plním sen,“ říká Mejstřík, který v pondělí slaví 60 let.

Plánujete nějakou oslavu?
Jen malou, s rodinou a několika kamarády. Víte, když jsem se před dvanácti lety odstěhoval z Prahy, zamířil jsem na Vysočinu. V jedné klidné vsi tam rekonstruujeme statek, o který se komunisté z JZD starali tak dobře, až došli k tomu, že než aby jim spadl na hlavu, tak ho raději zboří. Do toho ale přišel rok 1989. Nestihli to. Tak jsem ho koupil, postupně ho opravuji a zůstal jsem tam. Kromě toho se s přítelkyní staráme o koně a dál přednáším o demokracii na školách.

Nejvíc mě mrzí, že jsme se s komunisty nevypořádali tvrději. Měli jsme je hned po revoluci soudit za jejich zločiny. Místo toho se z nich stali milionáři a znovu se nacpali do politiky.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se