Policie po 27 letech dopadla v Praze lupiče milionů. Muži s berlí se ulevilo

  • 99
Pražští kriminalisté zadrželi muže, který v roce 1995 na Slovensku vyloupil dodávku bezpečnostní agentury. Vědělo se, že by se mohl nacházet na území České republiky. Po 27 letech se policii podařilo nyní osmašedesátiletého muže vystopovat do pražské nemocnice.

Na konci července roku 1995 přepadl tehdy čtyřicetiletý muž se svým komplicem pracovníka bezpečnostní agentury. Ten zrovna převážel velký finanční obnos. V Nitře si ozbrojení zločinci nejprve vynutili klíče od vozu a poté z vozidla ukradli dva kufříky s hotovostí přesahující dvanáct milionů slovenských korun. Pracovníka ostrahy omráčili několika údery do hlavy a pak se po nich slehla zem.

„Pátrání po pachateli bylo na Slovensku léta bezúspěšné. V roce 2007 kriminalisté zjistili, že by se mohl pohybovat na území České republiky. Vydali proto evropský zatýkací rozkaz a informovali českou stranu,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Čeští kriminalisté se ale neměli čeho chytit. Muž vystupoval pod smyšleným jménem, proto bylo složité ho nalézt. Když policie vyčerpala všechny operativně pátrací prostředky, dostala se ke kriminalistům z desátého oddělení Prahy 1 informace, podle které měl hledaný jít v srpnu na vyšetření do jedné z pražských nemocnic.

Pro kriminalisty pak bylo překvapením, že místo agresivního lupiče na místě zadrželi osmašedesátiletého muže o berli, který se přiznal, že se na kriminalisty těšil. Dle jeho slov se mu moc ulevilo, že už se konečně nemusí ohlížet na každém rohu, kdy si pro něj přijdou. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu nemuseli policisté použít ani pouta a zákrok proběhl v poklidu.

„Hledaný si vyřídil ještě potřebné léky a poté byl převezen na policejní služebnu, odkud putoval zpět na Slovensko, kde si odpyká necelých dvanáct let trestu odnětí svobody,“ uzavřel mluvčí Hrdina.