Validátory na aktivaci kupónu už nebudeme potřebovat

Validátory na aktivaci kupónu už nebudeme potřebovat | foto: iDNES.cz

Opencard i validátory skončí. Lítačka bude i virtuální

  • 158
Praha má novou webovou stránku pro správu karty Lítačka a přichází s řadou změn. Nově je možné kupon nahrát na platební kartu nebo In Kartu Českých drah. Také odpadne nutnost nahrávat kupóny na Lítačku pomocí validátoru. Ty během října začne dopravní podnik odstraňovat.

„Zákazník, který si nakoupí elektronický časový kupon dnes, již do validátoru nemusí, kupon je automaticky validován,“ řekla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Pro cestující s nově zakoupenými kupóny tak validátory potřeba nebudou. Kdo ale nakoupil před 27. srpnem, k validátoru ještě musí. Dopravní podnik je odstraní začátkem října.

Konec validátorů však není jedinou změnou. Od listopadu už nebude možné nahrát nový kupon na Opencard. Kartu, která se zavedla za primátora Pavla Béma (ODS), doposud využívá na 240 tisíc lidí.

Lítačka bude i virtuální, tedy půjde nahrát do mobilní aplikace a cestující se prokážou pouze QR kódem, tato možnost je zatím ve vývoji. Možné je však nahrát Lítačku na platební kartu a tu jen ukázat revizorovi. Funkce nového webu jsou již přístupné. Je mezi nimi i upozornění pomocí SMS či emailu o tom, kdy končí platnost zakoupeného kupónu.