Labuť, která během silvestrovských oslav přišla o křídlo. (2. ledna 2020) | foto:  Záchranná stanice hl. m. Prahy

Labutě vyděšené petardami v Praze narážely do trolejí i mostů

  • 135
Pro pražské zvířecí záchranáře nebyly oslavy příchodu nového roku příliš radostné. Na silvestra vyjížděli ke zraněným labutím, které na březích Vltavy vyděsily petardy. Nejméně jedna z nich noc na přelomu roků nepřežila.

Labutě vyděšené výbuchy zábavní pyrotechniky se zranily, když vzlétaly z hladiny řeky a narážely do mostů a dalších překážek. Na březích Vltavy v hlavním městě přitom musely čelit hluku explozí několik hodin.

Záchranáři vyjížděli celkem pro sedm zraněných ptáků. Jedna labuť si rozbila hlavu po nárazu do tramvajového vedení a zemřela dříve, než se k ní dostali. Další se jim nepodařilo nalézt. Je možné, že ji někdo zraněnou odnesl zpět do vody. 

Do záchranné stanice nakonec dovezli pět živých ptáků, dva z nich mají vážná zranění.

„Jedna labuť má utržené křídlo, druhá se nemůže postavit, zbylé mají snad jen oděrky a pohmožděniny,“ napsali záchranáři na Facebooku.

Upozornili však, že zraněných nebo mrtvých zvířat může být více. Mnohé z nich nikdo nenajde, nebo je objeví až během dalších dní. Kvůli ohňostrojům také podle záchranářů umírají nejen ptáci na březích Vltavy.

„Zajíce či srny sražené na silnicích si málokdo dá do souvislosti s ohňostroji,“ uvádějí.

Pražská záchranná stanice pro volně žijící živočichy přijala loni přes pět tisíc zraněných zvířat. Nejvíce ošetřili záchranáři ježků, kterých bylo přes šest stovek. Nejčastěji se zraní mláďata, která se o sebe nedokážou postarat a srazí je například auto nebo je pokousají psi.

To, že počty ošetřených živočichů rostou, je podle záchranářů důsledek toho, že z krajiny mizí rozmanitost a prostředí vhodné po život volně žijících zvířat. Zároveň to však podle nich i vypovídá také o tom, že obyvatelé Prahy se čím dál více zajímají o své okolí a jsou ochotní zvířatům v nouzi pomáhat.