V Zoo Praha mohou děti na Štědrý den vidět i zlaté prasátko. (21.12.2017)

V Zoo Praha mohou děti na Štědrý den vidět i zlaté prasátko. (21.12.2017) | foto: Zoo Praha, Petr Hamerník

Na Štědrý den otevře zoo i útulek v Troji, některé památky naopak ne

  • 1
Na Štědrý den jsou v Praze otevřené některé památky, zoologická zahrada i útulek pro zaběhnutá zvířata v Troji. Budovy Národního muzea a Národní galerie zůstanou 24. prosince uzavřené.

V zoo jsou připravena komentovaná krmení a v Amfiteátru Rezervace Bororo se návštěvníci budou moci setkat se zlatým prasátkem.

„Návštěvníci mohou přinést 24. prosince zvířatům jedlé dárky, které jim předáme při vánočních komentovaných krmení během dalších dnů,“ řekl mluvčí zoo Lubor Mach.

Zoo bude otevřena do 14 hodin a v 15:00 hodin se areál uzavře. Děti do 15 let budou mít na Štědrý den vstup za symbolickou jednu korunu.

Botanická zahrada a útulek

V neděli má otevřeno také sousední botanická zahrada. Venkovní expozice bude otevřená od 9 do 16 hodin, vinotéka svaté Kláry od 11 do 15 a do skleníku Fata Morgana mohou lidé přijít mezi 9 a 14 hodinou.

Jako každý rok připravilo vedení zahrady vánoční vstupné do skleníku, kam se mohou lidé podívat za korunu.

V Troji se mohou lidé podívat také do útulku městské policie pro zaběhnutá zvířata. Na Štědrý den zde bude otevřeno od 10 do 15 hodin. Kromě prohlídky míst, kam by se jindy nedostali, mohou návštěvníci slyšet koledy v podání kapely pražských strážníků a vidět ukázku výcviku služebních psů. Prohlédnout si útulek bude možné i na Boží hod.

Většina památek zůstane otevřena

Z pražských památek zůstanou pro turisty otevřené katedrála svatého Víta, Vyšehrad, Staroměstská radnice, Petřínská rozhledna, Staroměstská i Malostranská mostecká věž, Prašná brána, kostel svatého Mikuláše na Malé Straně nebo Svatomikulášská městská zvonice. Sváteční otevírací doba je však kratší. 

Na Štědrý den zůstane zavřený Pražský hrad, kromě katedrály. Uzavřena bude i Strahovská knihovna, která zůstane zavřená i 25. prosince, i Břevnovský klášter, který se návštěvníkům otevře až 14. ledna. Zavřená bude také budova Národního muzea. 

Některé z nich však budou mít otevřeno o dalších vánočních svátcích. Například do Českého muzea hudby je možné zajít 25. prosince a do Náprstkova muzea 26. prosince.

„Na Štědrý den máme zavřeno, všechny další dny však máme otevřeno, návštěvníci mohou navštívit výstavu Norberta Grunda v paláci Kinských, Očím na odiv v Anežském klášteře nebo výstavu Manifesto ve Veletržním paláci, která bude končit již 7. ledna,“ uvedla Karolína Pláničková z galerie.

,