Pražští hasiči poprvé vyzkoušeli nový vyprošťovací vůz. Zachraňovali zapadlý kamion. (27. ledna 2022) | foto: Twitter Hasiči Praha

Hasiči poprvé vyzkoušeli nový vyprošťovací vůz. Zachraňovali zapadlý kamion

  • 2
V pondělí dopoledne zasahovali pražští hasiči u zapadlého kamionu v Záběhlicích. Poprvé tak měli příležitost vyzkoušet jejich speciální vyprošťovací vůz. Ten jediný dokáže z nestabilního terénu vyprostit uvízlý kamion nebo nákladní vůz.

Do Záběhlic vyjížděli pražští hasiči ve čtvrtek dopoledne. Kamion tam zapadl v podmáčeném a těžko přístupném terénu. „Velitel na místo proto povolal vyprošťovací automobil,“ informovali hasiči na Facebooku. Zásah trval asi dvě hodiny. 

Byla to první příležitost pro ostrou zkoušku nového speciálního vyprošťovacího automobilu. „Tím, že je to opravdu velké a těžké nákladní auto, které je upravené na vyprošťování velkých například nákladních aut a kamionů, tak má obrovskou sílu, a dokáže si poradit třeba i s kamionem,“ popsal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Tento nový vůz hasičům ulehčí práci, protože jako jediné jejich vozidlo dokáže vyprostit právě i kamion. „Máme několik vyprošťovacích automobilů, některé mají například speciální hydraulickou ruku, kterou sáhneme do příkopu a vyndáme osobní auto. Ale kamion, to je opravdu náročné vyprošťování,“ vysvětlil Kavka. 

Oproti dosavadní technice se liší hlavně ve výkonu a síle. Používá se i u dopravních nehod, když na komunikaci zůstanou velké nákladní auta a je potřeba je odstranit.