Boj s požárem.

Boj s požárem. | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Škoda po požáru třídírny odpadů na Příbramsku se vyšplhá ke 20 milionům

  • 2
Škodu přibližně 20 milionů korun způsobil rozsáhlý požár třídírny odpadů v Dolních Hbitech na Příbramsku. Hasiči k němu vyjeli v pátek v podvečer. Přes noc rozebírali ohniska s pomocí těžké techniky a v dohašování pokračovali ještě i v sobotu dopoledne.

Příčinu požáru zjišťují policisté ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů. Prozatím pracují s verzí cizího zavinění, nedbalosti i technické závady.

„Na místě je těžká technika ze Zbiroha a čtyři hasičské cisterny, hasiči nyní rozebírají spáleniště pomocí těžké techniky. Zatím nelze vůbec odhadnout, kdy se podaří požár zcela zlikvidovat“ řekl v poledne iDNES.cz mluvčí středočeských hasičů Jan Sýkora.

Na místě mírně prší

Ráno už nebyly vidět na místě požáru plameny. Během noci hasiči rozebírali tři zbylá ohniska požáru. Šlo o spečené plastové homole, které potřebovali uhasit, aby se dostali dovnitř do budovy.

Požár třídírny odpadů na kraji obce byl ohlášen v pátek po 17:00. Kolem 18:20 vyhlásili hasiči vzhledem k rozsahu požáru a počtu zasahujících jednotek zvláštní, nejvyšší stupeň požárního poplachu.

Hasiči ukončili zásah u požáru třídírny na Příbramsku, vrací se na základny

S ohněm bojovalo 20 hasičských jednotek, nasazeno bylo zhruba 140 hasičů. Zásah komplikovala vysoká teplota a velké množství plastu, který rychle hořel. Kolem 00:30 snížili hasiči stupeň poplachu na třetí a vzápětí na druhý.

Na místo byla preventivně kvůli velké teplotě u zásahu povolána záchranná služba. Podle Sýkory vyhledali dva hasiči lékařské ošetření. „Byly to drobnosti, jeden hasič se mírně přehřál a další měl oděrku,“ uvedl. Na místě byla i chemická laboratoř, zvýšené koncentrace škodlivých látek v okolí ale nenaměřila.

,