Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (8. září 2020)

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (8. září 2020) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Jermanová zůstane ve vysoké funkci, povede krajský kontrolní výbor

  • 76
Dosluhující středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová bude i přes prohru v krajských volbách zastávat vysoký post v rámci zastupitelstva. Jak upozornil web SeznamZprávy, stane se šéfkou kontrolního výboru s platem 80 tisíc měsíčně a služebním autem.

„Je pravdou, že ANO navrhlo na předsedkyni kontrolního výboru paní Pokornou Jermanovou,“ uvedla pro SeznamZprávy Petra Pecková, která v říjnových volbách porazila dosavadní hejtmanku Pokornou Jermanovou. 

Podle nepsaného pravidla drží totiž kontrolní výbor v moci opozice, která má tak možnost důkladně sledovat akce svých politických soupeřů. 

Tuto zvyklost dodrží i středočeská koalice Starostů, ODS, Pirátů a TOP 09, která nebude mít proti jmenování Pokorné Jermanové výhrady.

„Ve slušné politické kultuře má vždy kontrolní výbor ve své gesci opozice. Takže jsme ANO kontrolní výbor nabídli a sdělili jsme, že nebudeme kádrovat, kým si ho obsadí,“ sdělila budoucí hejtmanka Pecková. 

SeznamZprávám pak i dva zdroje přímo ze středočeského ANO potvrdily, že post předsedkyně kontrolního výboru spadne do klína právě Jermanové. 

A to i přesto, že s osobou bývalé hejtmanky jsou například spjaty neobvykle štědré odměny krajských úředníků, které dosahovaly výše až 85 tisíc měsíčně, nebo používání služebního auta k vlastním potřebám jejím manželem.   

SeznamZprávy také upozornily na to, že s postem předsedkyně kontrolního výboru je spojen plat 80 tisíc měsíčně a služební vůz.