Archeologové zkoumají hroby staré až 4 000 let, byl v nich jelen i válečník

  • 2
Archeologové při systematickém průzkumu na stavbě obchvatu městečka Zápy na Praze-východ objevili na poli až 1 500 let starou kostru jelena či keltského bojovníka. Na trase tříkilometrového obchvatu archeologové vyzvednou asi šest tisíc nálezů.

Rozsáhlý archeologický výzkum odstartoval na trase budoucího obchvatu letos na jaře. Necelé tři kilometry dlouhá komunikace nahradí nynější spojnici dálnic D10 a D11, která vede centrem Záp a sousedních Mstětic.

Její první úsek dlouhý 1,6 kilometru má být hotový za necelé dva roky a bude stát téměř 286 milionů korun.

Kromě pozůstatků zahloubených částí obydlí, která pochází převážně ze 2. a 3. století n. l., kdy zde převažovaly germánské kmeny, odkryli archeologové na trase budoucího obchvatu také až čtyři tisíce let staré hroby ze starší doby bronzové. Tedy z období, kdy českou kotlinu obývali lidé takzvané únětické kultury nazvané podle pohřebiště objeveného v Úněticích u Roztok.

V jednom z hrobů byl například keltský bojovník, kterého pozůstalí pohřbili s celou jeho výstrojí, tedy s železným mečem, kopím a štítem.

Hroby nalezené u Záp jsou pro únětickou kulturu poměrně netypické. Chybí v nich baumsargy (prehistorické rakve vydlabané z jednoho kmene – pozn. red.).

Což může být dokladem toho, že zde před čtyřmi tisíci lety nežily významné osoby, které se do stromových rakví ve starší době bronzové pohřbívaly.

Odkryli i pozůstatky kostry jelena v jámě z časně slovanského období – tedy z období mezi 2. polovinou 6. století a koncem 7. století n. l., kdy se na naše území stěhovali první Slované.