Odborníci zjistili, že se vrtulník zřítil po extrémním manévru, který pilot...

Odborníci zjistili, že se vrtulník zřítil po extrémním manévru, který pilot provedl nízko nad zemí. | foto: ÚZPLN

Pilot nezvládl nebezpečný manévr, řekli odborníci o pádu vrtulníku

  • 10
Podle vyšetřovatelů může za zářijovou nehodu vrtulníku v Plzni podnikatel D. B. ze Šťáhlav, který stroj pilotoval. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že vrtulník narazil do budovy poté, co pilot provedl extrémní manévr nízko nad zemí. Při nehodě zemřel on i další tři cestující.

Ústav pro zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) zveřejnil výsledky dosavadního vyšetřování tragédie.

Podle inspektorů vrtulník Robinson R44 Raven I narazil do haly v průmyslové zóně na Borských polích v důsledku nezvládnuté pilotáže při extrémním manévru provedeném nízko nad zemí.

Stroj 5. září pilotoval podnikatel D. B. ze Šťáhlav na Plzeňsku. Podle ÚZPLN používal vrtulník bez souhlasu jeho majitele a nebyl způsobilý letu.

Podle deníku Právo neměl pilot patřičné osvědčení o zdravotní způsobilosti.

Odborníci nyní vyloučili možné spekulace, že za pádem stroje stojí například to, že by mu došel benzin, měl technickou závadu nebo pilotoval někdo jiný.

„V nádržích vrtulníku bylo více jak 33 litrů leteckého benzinu. Motor pracoval v průběhu celého kritického letu. Veškerá jeho poškození způsobil až náraz do pevné překážky,“ stojí ve zprávě.

Také je z ní jasné, že vrtulník nemohl řídit nikdo jiný než člověk na sedadle pilota. Na místě vedle něj totiž nebyly nainstalované prvky řízení, jako knipl a podobně. To znamená, že se pilot v řízení ani nemohl s nikým střídat.

Ze zprávy dále vyplývá, že D. B. letěl v osudný zářijový den se zahraničními obchodními partnery celkem třikrát. Třetí kritický let provedl vzletem ze střechy budovy vlastní firmy Workpress Aviaton na Borských polích.

„Vrtulník po vzletu letěl nízko nad ulicí Folmavská západním směrem. Když urazil zhruba 2 500 metrů, nacházel se v prostoru nad kruhovým objezdem. Tady se nejdříve mírně naklonil na levou stranu a následně ve velkém pravém náklonu přešel do strmého klesání. Při tomto manévru vrtulník narazil do střechy přízemní budovy skladu v průmyslovém areálu,“ vysvětlují inspektoři.

Trosky stroje prorazily střechu objektu a zůstaly viset v konstrukci střechy. Posádku na předních sedadlech náraz vymrštil z kabiny vrtulníku, jedno z těl na zadním sedadle spadlo na podlahu budovy, druhé zůstalo zaklíněno ve vrtulníku. Všichni čtyři cestující na místě zemřeli.

Řidič natočil krkolomný let vrtulníku nad Plzní (6. září 2018)

6. září 2018

Tři z nich byli obchodní zástupci z Thajska, dva muži a jedna žena. Právě s nimi dojednával dvaatřicetiletý D. B. významný obchod.

Podle zjištění MF DNES byl D. B. známý tím, že při létání s vrtulníkem často riskoval a porušoval předpisy. Zda byl v osudný den pod vlivem alkoholu, policie nepotvrdila.

„Čekáme na závěrečnou zprávu ÚZPLN a nemůžeme k případu v tuto chvíli více sdělovat,“ uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová s tím, že nelze sdělit ani výsledky pitvy.  

Hasiči vyprostili zřícený vrtulník (6. září 2018)

6. září 2018