Trosky vrtulníku, který se ve středu zřítil v Plzni na halu v průmyslové zóně.

Trosky vrtulníku, který se ve středu zřítil v Plzni na halu v průmyslové zóně. | foto: HZS Plzeňského kraje

Loňskou tragédii vrtulníku v Plzni způsobil opilý pilot, řekli experti

  • 16
Pilot černého vrtulníku, který se loni v září zřítil se strojem na malou halu u Nové Hospody v Plzni, letěl opilý a nezvládl stroj v ostré zatáčce. Takové jsou závěry vyšetřovatelů leteckých nehod, kteří v pondělí zveřejnili svoji závěrečnou zprávu.

Při nehodě vrtulníku 5. září loňského roku zemřel dvaatřicetiletý pilot B. D. a tři cizinci, kteří s ním letěli. Všichni zemřeli v troskách stroje, který prorazil plechovou střechu haly.

Z výsledků vyšetřování vyplývá, že pilot měl v době nehody v krvi téměř dvě promile alkoholu a přibližně dva týdny propadlé osvědčení zdravotní způsobilosti pilota. 

Ve středu 5. září pilot provedl podle vyšetřovatelů tři krátké lety s cestujícími v okolí sídla své firmy. „Druhý let ukončil přistáním na střeše budovy firmy a po nastoupení třech obchodních partnerů  provedl další vzlet.

Po něm pokračoval v letu nízko nad zemí a po uletění asi 2,5 kilometru provedl s vrtulníkem ostrou zatáčku doprava s extrémním náklonem a sklonem vrtulníku.

Při vybírání tohoto manévru s vrtulníkem narazil do střechy výrobní haly. Vrtulník byl nárazem do střechy a následným průnikem střešní konstrukce zcela zničen. Pilot a cestující následkům zranění na místě podlehli,“ popsali v závěrečné zprávě vyšetřovatelé leteckých nehod.

Dvaatřicetiletý pilot měl podle vyšetřovatelů nalétáno s vrtulníkem typu Robinson R44 Raven 308 hodin.

Na halu v Plzni spadl vrtulník  (5. září 2018)

5. září 2018

Kritický náklon vrtulníku a jeho pád do menší haly zaznamenala průmyslová kamera. Svědci popisovali, že vrtulník dělal ve vzduchu divné manévry, před pádem se rozkomíhal z jedné strany na druhou, po chvíli se otočil na bok a spadl na halu. 

Hasiči před vyproštěním stroje museli podepřít střechu (6. září 2018)

6. září 2018

Při pádu vrtulníku střechou do haly došlo podle zjištění vyšetřovatelů k vymrštění některých částí vrtulníku do blízkého okolí haly. Pilot i všichni tři cestující z Thajska byli na místě mrtví.

Hasiči vyprostili vrtulník (6. září 2018)

6. září 2018

„Pilot nebyl způsobilý k letu, protože neměl platnou zdravotní způsobilost  a vrtulník pilotoval pod vlivem alkoholu v pásmu střední až těžké opilosti. V krvi mu byla prokázána hladina alkoholu 1,97 promile. Příčinou letecké nehody byla kombinace přecenění schopností a vlivu z hladiny alkoholu, která znemožnila bezpečnou pilotáž při extrémním manévru nízko nad zemí,“ konstatovala vyšetřovací komise.