Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přežili, ale nenávidí se. Filmaři natáčí sci-fi film na letišti v Líních

  14:21
Svět postihla globální katastrofa. Ti, kteří přežili, se ale navzájem nenávidí. Přesto se klany musí naučit spolu žít. Útočiště hledají v Trash Townu. Tak zní i název studentského sci-fi filmu, který se natáčí na Plzeňsku. Premiéra bude letos v červnu.

„Nápad vznikl již před dvěma lety, kdy se začal psát scénář. Jsem velký fanoušek postapokalyptických příběhů a zároveň filmový nadšenec. Seběhlo se několik věcí najednou a já pomalu po krůčcích začal tvořit filmový postapokalyptický příběh,“ začíná své vyprávění režisér Leoš Kastner.

Jeho film popisuje osudy lidí, kteří přežili ničivé události. „Hlavní myšlenka filmu byla několikrát konzultována a upravována se spoluautorem scénáře a dalším klíčovým členem filmu Onuralpem Yildiz. Příběh je o zcela různorodých klanech jiného vyznání a zvyků, které jsou díky okolní situaci nuceny hledat útočiště v Trash Townu, oblíbené zásobárně ve střední Evropě. Jeden klan nenávidí druhý z různých důvodů, ale nikomu nezbývá nic jiného, než se tu spolu naučit žít,“ vysvětluje Kastner.

Žánr postapokalyptické sci-fi je velmi náročný na speciální efekty, kulisy, rekvizity, kostýmy i masky. Mladý režisér Leoš Kastner se do přesně takového náročného projektu pustil.

„Máte úplnou pravdu, že post-apo žánr je opravdu velmi náročný na tyto aspekty výpravy, a čekali jsme, že to bude oříšek. Městečko jsme postavili během měsíce z palet a odpadkových materiálů, co se kde našlo. Zkonstruovala se speciální post-apo auta pro náš film,“ podotýká.

Klíčová pro film byla proto výprava, kterou měli na starosti Robert Husárek a Josef Kastner.

„Kostýmy pro naše potřeby jsme museli vyrobit. Nebylo vůbec jednoduché udělat jich osmdesát. Tolik jich bylo třeba. Proto jsme zároveň oslovovali různé larpové a kaskadérské skupiny, mezi něž patří například Invictum - Hictorical fencing team, HellSmokers Postapogang CZ nebo S. G. T. S z Chebu a mnoho dalších. Všichni nám vyšli ochotně vstříc. Vizuální efekty a postprodukce nás ještě po natáčení čeká. Na obojí se těšíme,“ sděluje Leoš Kastner.

Jde o velmi náročný projekt, kterého se účastní celá řada lidí. I příprava byla velmi náročná. „Těch věcí, které jsme museli zařídit, bylo nespočet. Museli jsme se domluvit s ředitelem letiště v Líních, abychom mohli ve starém areálu u jednoho z hangárů vystavit Trash Town,“ říká režisér.

Bylo třeba také sestavit štáb. „Naštěstí jsem měl dobré kontakty na profíky, se kterými jsme buď v minulosti pracovali na různých zakázkách (Karel Hrubý, Tomáš Odložil) a nebo lidi, se kterými jsem chodil na stejnou školu (Lukáš Hausenblas, Vašek Čtvrtník, Vít Trunec). Zároveň jsme intenzivně připravovali kampaň na Startovači, která funguje na principu crowdfundingu, kde se nám podařilo vybrat cílovou částku, a mohli jsme se pustit do natáčení,“ prozrazuje režisér.

Natáčení se odehrávalo v Plzeňském kraji. „Nejdůležitější části filmu se natáčely na zmíněném starém letišti v Líních, kde byl vybudován Trash Town. Dále jsme natáčeli hodně scén na Šlovickém vrchu, který nám ochotně propůjčilo město Dobřany. Natáčelo se také v kaolínce u Chlumčan nebo na tvrzi v Řenčích,“ vyjmenovává.

Filmování se neobešlo bez potíží. „Potkali nás jisté produkční a osobní neshody, po nichž natáčení na pár měsíců utichlo, a poté jsme museli nahradit pár herců, kteří odešli. Ukázalo se ale, že tato nutná obměna herců byla jedním z nejlepších rozhodnutí, které film kdy potkalo. Přišli totiž opravdu výborní herci a nadšenci, se kterými je radost spolupracovat, a od té doby si natáčení užíváme mnohem více,“ uvedl mladý tvůrce.

Také přímo na place zažil minimálně jednu dramatickou chvilku. „Jednou jsme měli natáčení scény uvnitř hangáru. Měl jsem skvělý nápad. Chtěl jsem vyvěsit napříč hangárem mísy s ohněm. Kluci si samozřejmě poradí vždy se vším a za ocelová lanka postupně pověsili za strop mísy, kde se poté rozdělá oheň. Inu scéna byla připravená a mohli jsme se směle pustit do natáčení. Zapálili jsme ohně, začali točit jednu menší konverzačku Trashtowňáků,“ vypráví. Zhruba po minutě s kolegy přišel na to, že šlo vlastně nakonec o poměrně špatný nápad.

„Za chvíli byl kouř úplně po celém hangáru, ani menší otvory v hangáru nepomohly, protože se kouř držel u země. Takže jsme tehdy měli nádherně vyuzené herce a štáb. Tuto scénu jsme museli dotočit až pozdě večer, kdy se ochladilo a kouř se konečně zvedal pryč z hangáru. Záběry ze scény jsou absolutně skvělé, ale myslím, že tuto ‚uzenou scénu‘ si budeme pamatovat ještě dlouho,“ konstatuje s úsměvem Kastner.

Původně měla být premiéra v květnu letošního roku. Nakonec to ale bude o něco později, v červnu.

„Neradi bychom tak unikátní projekt uspěchali nedodělanou postprodukcí, a proto byla oficiální premiéra odložena. První promítání Trash Townu bude probíhat v dobřanském kině Káčko, které jsme si hodně oblíbili po premiéře našeho předešlého snímku Šílení klauni,“ prozrazuje.

  • Nejčtenější

Žena, která ležela pobodaná na lavičce, zemřela. Policie zadržela jejího partnera

8. května 2024  18:33,  aktualizováno  20:40

Žena, která v úterý ležela pobodaná v centru Plzně na lavičce, ve středu v nemocnici na následky...

Policisté si mysleli, že žena na lavičce je mrtvá. Lékaři pobodanou oživili

7. května 2024  16:30,  aktualizováno  18:47

Plzeňští policisté vyšetřují napadení ženy v centru Plzně. Zraněná žena ležela podle informací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie odvolala pátrání po čtrnáctileté dívce z Tachova, už je s rodinou

8. května 2024  9:35,  aktualizováno  10:54

Plzeňští policisté od středečního rána pátrali po čtrnáctileté Rumunce z Tachova. Naposledy byla...

Hledá se, kdo postaví neviditelný most u Plas. Bude nejvyšší v ČR

12. května 2024  8:27

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo soutěž na zhotovitele silničního mostu u Plas na Plzeňsku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slovácko 4:2, hosté drželi remízu, pak udeřil třígólový Šulc

11. května 2024  14:30,  aktualizováno  17:33

Aby si ještě udrželi naději na evropské poháry, potřebovali bodovat. Fotbalisté Slovácka ve druhém...

Policie stíhá diskutéry za nenávistné komentáře k případu ukrajinského násilníka

14. května 2024

Policisté obvinili několik lidí za nenávistné komentáře, které se objevily na sociálních sítích v...

Policie dopadla muže, který s nožem přepadával ženy. Chtěl peníze a cennosti

14. května 2024  12:15

Ve vazbě skončil devětatřicetiletý muž, který během dvou týdnů přepadl v Plzni čtyři ženy. Pokaždé...

Soud snížil zkušební dobu u podmínky cizinci, který prodal Limberského bentley

14. května 2024  9:34

Odvolací senát Krajského soudu v Plzni zmírnil trest muži původem ze Srbska, který prodal luxusní...

Kdo na pivota? Varianty máme, ujišťuje plzeňský kouč Štochl před finále

14. května 2024  9:01

Jakub Šindelář dlouhodobě mimo hru, Martin Nový rovněž. Těžký rébus před startem finále extraligy...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...