ilustrační snímek | foto: Jan Pešek, MF DNES

U Čížkova bude technoparty, organizátoři se dohodli s majitelem pozemku

  • 140
U Čížkova na Plzeňsku se o víkendu uskuteční technoparty. Organizátoři se dnes odpoledne dohodli s vlastníkem pozemku a instalují tam techniku. Účastníci se na místo začnou sjíždět zřejmě v sobotu ráno.

Původně se měla akce konat u Přešína na Plzeňsku. Na zhruba šest hektarů pozemků na okraji Brd se mělo sjet zhruba tisíc lidí včetně cizinců. Organizátoři se ale nakonec nedohodli s majiteli pozemků a během dneška hledali jiné místo.

V lokalitě se pohybovala osobní vozidla a kamiony s hudební aparaturou a fanoušci technohudby čekali v okolních lesích na výsledek.

Policie je v kontaktu s organizátory akce i se starosty v oblasti. Žádný konflikt zatím nenastal.

Policisté zatím jen monitorují situaci a dohlíží na silniční tahy. „Abychom měli přehled, kolik lidí se sem bude sjíždět,“ řekla krajská policejní mluvčí Martina Korandová. Dodala, že policisté mají připravené posily.

Pokud se ale akce uskuteční na pozemku majitele, který dal k party souhlas, nebude mít policie důvod odtamtud nikoho vykazovat.

Podle informací ČTK byla akce nahlášená až ve čtvrtek odpoledne a hned poté se přišlo na to, že na loukách u Přešína, kde chtěli mladí původně hrát a nocovat, být nemohou. Z místa, kde byli neoprávněně, odjeli, uvedla mluvčí.

„Člověk, který s nimi podepsal smlouvu, do toho zahrnul i cizí pozemky a jejich majitelé se šprajcli, což chápu,“ řekl Ladislav Jára, starosta Čížkova, pod nějž patří Přešín. Technoparty se měla konat pod Přešínem směrem na Blovice, kde se říká Na Krahulicích.

V Ústí nad Labem technopárty trvala několik dní (červenec 2018)

Radovan Sochor, spolumajitel nedalekého statku v okolí Železného Újezda (patří také pod Čížkov), se o plánované akci dozvěděl ve čtvrtek večer.

„Je bezohledné, že v současném katastrofálním suchu, zejména u nás na jižním Plzeňsku, kdy není pastva pro dobytek, si někdo tohle dovolí,“ uvedl Sochor.

Účastníci by pošlapali veškeré louky, které farmáři sekají na krmení pro dobytek. Dobytek na pastvinách už nemá vinou sucha téměř co spásat. Podle Sochora už jsou některé louky nákladními vozy rozježděné.

Technoparty se bude konat u Čížkova na Plzeňsku.

Technoparty se bude konat u Čížkova na Plzeňsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Témata: Plzeňský kraj