Plzeňský kraj hledá stavbu století. Nominovaných je deset objektů. O vítězi...

Plzeňský kraj hledá stavbu století. Nominovaných je deset objektů. O vítězi rozhoduje veřejnost, ta může hlasovat až do 27. května. Na snímku je pavilon Pask v Klatovech. | foto: Plzeňský kraj

Kraj hledá stavbu století, nominovaný je zimní stadion i vysílač Krašov

  • 0
Deset výjimečných objektů, které vznikly v době od roku 1918 do současnosti, usiluje o titul Stavba století Plzeňského kraje. O vítězi rozhodne veřejnost, která může hlasovat až do 27. května. Mezi navrženými budovami je například zimní stadion či Český rozhlas v Plzni.

Stavba století se hledá v rámci soutěže Stavba roku Plzeňského kraje u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Deset nominovaných objektů vybíral architekt Jan Soukup.

Kdo zvítězí?

O tom, který získá „stoletý titul“ rozhodne hlasování veřejnosti na webu stavbarokupk.cz, které potrvá do 27. května.

Jan Soukup tvrdí, že při výběru nemusel řešit žádné velké dilema. „Nejprve jsem jich vytipoval patnáct a pak výběr zúžil. Držel jsem se především toho, že stavba století musí být nadprůměrně dobrá,“ řekl architekt.

Domnívá se, že velké šance má Zimní stadion Plzeň. „Ten, kdyby se postavil i dnes, bude se o něm říkat, že je to současná moderní stavba. Stadion jsem si při vybírání napsal jako první,“ uvedl.

NOMINOVANÉ STAVBY

  • Gymnázium Luďka Pika, Plzeň (Doubravka) - Opavská ulice, 1930–1932, autor: Hanuš Zápal
  • Komerční banka v Rokycanech - Jiráskova ulice, autor: František Albert Libra
  • Sborový dům a modlitebna Korandova sboru, Plzeň - Anglické nábřeží, 1935–1938, autor: Jar. Fischer
  • Sokolovna Domažlice - Benešova ulice, 1936, autor: Lev Krča
  • Český rozhlas Plzeň - náměstí Míru, 1947-1958, autoři: Karel Tausenau, František Hurta
  • Pavilon Pask, Klatovy - Hostašova ulice, postaveno 1959, úpravy: 2014, autor: neznámý
  • Televizní vysílač Krašov - Bezvěrov, 1958–1960, po zničení Sovětskou armádou (1968) 1979–1981, autor: Josef Wanke 
  • Zimní stadion Plzeň - Štefánikovo náměstí, 1965–1972 autoři: Vl. Urbanec a P. Janeček Hala 
  • Meditační zahrada v Plzni Na Kramlíku - ul. Meditační, realizace: od 60. let, kaple 1992– 1995, autor koncepce: Luboš Hruška, kaple: Jiří Opl a Jan Soukup
  • Radnice na Slovanech v Plzni - Koterovská, 1995–1999 autoři: Václav Šmolík, Václav Ulč 

Soukup přiznal, že trochu složitější bylo hledání mimo Plzeň. „Ale budova banky v Rokycanech je více než slušná stavba. A klatovský Pavilon Pask je bezesporu výborný. Vydařil se a řekl bych, že to je šťastné dílo,“ sdělil Soukup.

V samotnésoutěži Stavba roku Plzeňského kraje 2017 je letos nominováno 19 staveb v sedmi soutěžních kategoriích. Ve skupině novostaveb figuruje například kaple Panny Marie Bolestné ve Vatěticích.

Ta vyrostla místo kaple z roku 1709, která v minulosti zanikla. Odborníci na ní ocenili citlivé a výrazově jednoduché provedení stavby. O znovuzrození kaple se zasloužil současný majitel místního bývalého zámku a statku. Podle porotců kaple není vzpomínkou na doby minulé, ale představuje víru v nové začátky.

V kategorii veřejných prostranství se o titul ucházejí například obnovené Mercandinovy sady v Klatovech nebo rekonstruované náměstí v Horažďovicích.

Výsledky soutěží Stavba století a Stavba roku 2017 Plzeňského kraje budou vyhlášeny 5. června v Měšťanské besedě v Plzni.