Soud zpřísnil trest řidiči, který při couvání srazil muže a ujel

  • 41
Místo 2,5 roku vězení o dva měsíce více. Tak zpřísnil odvolací senát plzeňského krajského soudu trest Oldřichu Kostifálovi, který v říjnu 2021 v Plzni na Doubravce při couvání ve slepé ulici srazil staršího chodce. Šofér po nehodě vystoupil z auta a bezvládného muže se snažil odtáhnout na chodník. Když přišli na pomoc další lidé, sedl do auta a ujel. Chodec později v nemocnici zemřel.

Dnešní rozsudek je pravomocný. Soud poslal Kostifála za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a maření výkonu úředního rozhodnutí na 32 měsíců do vězení. Součástí trestu je i pětiletý zákaz řízení, stejně jako v předchozím rozhodnutí.

Dále musí zaplatit přes 2,5 milionu korun jako náhradu nákladů zdravotní pojišťovně a odškodnění pozůstalým. Státu propadne i jeho Škoda Octavia Combi, se kterou staršího mentálně postiženého muže srazil.

Plzeňský okresní soud loni v srpnu poslal šestadvacetiletého Kostifála do vězení na 2,5 roku. Proti rozsudku se tehdy okamžitě odvolal státní zástupce a později i Kostifál.

Řídil, ačkoliv nesměl

Při dnešním jednání žalobkyně navrhovala trest pachateli zpřísnit s přihlédnutím k jeho minulosti. Kostifál zatím nebyl nikdy ve výkonu trestu, má ale v rejstříku trestů čtyři záznamy. Dopustil se několika přestupků proti majetku a občanskému soužití.

Ačkoliv měl do roku 2025 zakázáno řídit vozidla, za volant přesto usedal. Na kartě řidiče má aktuálně dvanáct bodů a devět záznamů v evidenci přestupků. Jen pár dní před nehodou mu přišlo další rozhodnutí o zákazu činnosti.

Předchozí odsouzení ho nenapravila. I když jeden z trestních příkazů mu nařizoval odpracovat do začátku letošního ledna 300 hodin veřejně prospěšných prací, stihl jich vykonat pouze 191.

Nehoda se stala v říjnu 2021 za obchodním domem Centrum na Doubravce. Na videozáznamu, který poskytla policie, je vidět, jak osmapadesátiletý chodec s nákupními taškami jde šikmo přes vozovku a k autu je otočený zády. Řidič vozidla rychle couval a chodce srazil, náraz muže odhodil do vzdálenosti asi tří metrů.

Řidič po nehodě vystoupil a muže v bezvědomí se snažil odtáhnout na chodník. Když přišli na pomoc další lidé, Kostifál podle spisu nasedl do auta a ujel. Vymluvil se, že jede pro záchranku. Policisté jej vypátrali během tří dnů.

Zpanikařil jsem, omlouvám se

Chodce, který měl krvácení do mozku, lékaři v nemocnici okamžitě operovali. Po několika týdnech však následkům vážných zranění podlehl.

Kostifál již dříve u soudu prohlásil, že je mu líto, co se stalo. „Zpanikařil jsem. Omlouvám se,“ řekl.

Jeho advokát dnes upozornil, že Kostifál se přiznal a požadoval pro něj místo vězení dlouhý výchovný trest s omezeními, která by na něj mohla účinně působit. „Domnívám se, že nebyl dostatečně vzat v úvahu institut prohlášení viny. Přispěl k rychlému objasnění případu,“ řekl v závěrečné řeči advokát.

Podle soudce ale nepřicházel v úvahu žádný alternativní trest. Uvažoval by i o přísnějším potrestání, ale zohlednil přiznání viny před okresním soudem.

Řidič při couvání srazil chodce, od nehody ujel (12. 10. 2021)

,