ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Vlaky jely proti sobě. Strojvůdce, který projel na červenou, stíhán nebude

  • 33
Policie odložila případ mimořádné události na železnici, která se stala v září v Horažďovicích na Klatovsku. Strojvůdce rychlíku tam projel na červenou a dostal se na stejnou kolej jako protijedoucí vlak. Obě soupravy stačily včas zastavit ve vzdálenosti více než 600 metrů od sebe. Podle závěru kriminalistů nejde o podezření z trestného činu.

Událost se stala 12. září po deváté hodině večer. Rychlík jedoucí z Plzně do Českých Budějovic projel ve stanici Horažďovice-předměstí návěstidlo stůj a vjel na kolej, po které v opačném směru jel druhý rychlík směřující z Brna na Plzeň.

Zaměstnanec Správy železnic na nastalou situaci okamžitě zareagoval a použil takzvaný generální stop. Své chyby si všiml také strojvůdce, který použil rychlobrzdu.

Vlaky zastavily naproti sobě ve vzdálenosti 670 metrů. Nikomu ze zhruba 70 cestujících se nic nestalo.

„Policisté prověřovali incident pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti,“ potvrdila MF DNES šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová.

„Vzhledem k tomu, že nedošlo k bezprostřednímu ohrožení cestujících ani k žádné škodě, nebyla naplněna skutková podstata trestného činu,“ vysvětila Vítovcová s tím, že rychlík, který projel červenou, se teprve rozjížděl a jel zhruba dvacetikilometrovou rychlostí. Včas zareagoval také strojvedoucí i výpravčí.

Podle serveru Novinky.cz strojvedoucí řekl, že chyboval kvůli své nepozornosti a roztržitosti. Hledal baterku, kterou potřeboval na výpravu vlaku, protože už byla tma.

„Strojvedoucímu bylo sníženo osobní ohodnocení a zároveň bude přezkoušen z odborných znalostí,“ sdělil mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.