Požár rodinného domu v Újezdu Sv. Kříže na Domažlicku zaměstnal ve středu ráno osm hasičských jednotek. | foto: HZS Plzeňského kraje

Na Domažlicku hořel dům, nejspíš ho zapálila psychicky nemocná obyvatelka

  • 0
Několik hasičských jednotek bojovalo dopoledne s požárem rodinného domu v Újezdě Svatého Kříže na Domažlicku. Požár nejspíš založila žena, která má objekt pronajatý. Podle některých informací se léčila na psychiatrii.

K požáru vyjížděli hasiči krátce po deváté hodině ráno. Plameny nejprve zasáhly přízemí dvoupodlažního domu.

„Záchranné službě jsme předali jednoho zraněného,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Jednalo se o ženu, která utrpěla lehčí zranění související s požárem.

„Převezena byla na chirurgii nemocnice v Domažlicích,“ sdělila mluvčí záchranářů Mária Svobodová.

Příčinu požáru nyní zjišťují policisté s vyšetřovateli hasičů.

„Případ si převzali kriminalisté, kteří určí přesnou příčinu. Na místo byl povolán i policejní psovod se služebním psem, který se specializuje na akceleranty hoření,“ řekla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Podle informací ČTK je jednou z předběžných verzí úmyslné založení požáru. Žena měla podle některých informací psychické problémy, léčila se na psychiatrii, a údajně se svěřila svědkyni, že dům zapálila sama. Chtěla v něm zemřít.

Podle zjištění MF DNES měla objekt pronajatý jednapadesátiletá žena spolu se starším mužem. Na část objektu byl vydán exekuční příkaz k prodeji.

„Podle mého názoru je dům neobyvatelný. Pánovi jsme nabídli náhradní byt, on ale naši nabídku odmítl s tím, že si vše zařídí sám,“ řekl Libor Picka, starosta Bělé nad Radbuzou, pod níž Újezd patří.

S ohněm bojovalo osm hasičských jednotek. Plameny zničily přízemí i podkroví, který byl podle hasičů v horším technickém stavu. Zčásti shořela také střecha krytá eternitem a lepenkou. Hasiči z objektu vynesli jednu propanbutanovou lahev.

„Podařilo se uchránit před šířením požáru všechny vedlejší objekty, první jednotky je po příjezdu hned ochlazovaly,“ řekl Aleš Bucifal, řídící důstojník krajských hasičů.

,