ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Záchranáři desítky minut oživovali dítě po domácím porodu. Marně

  • 380
Smrtí právě narozeného dítěte po domácím porodu na Plzeňsku se od nedělního rána zabývají policisté. Přestože přivolaní záchranáři novorozence resuscitovali desítky minut, zachránit se jim ho nepodařilo.

K události došlo v malé obci na jižním Plzeňsku. Dítě se narodilo v průběhu noci.

Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová potvrdila, že byli časně ráno voláni k narození dítěte po domácím porodu. „Byli jsme volání k resuscitaci novorozence. Na místě byly pozemní posádky, vyslaná byla i letecká záchranná služba. Lékařka na místě převzala po laické resuscitaci novorozence, v resuscitaci pokračovali několik desítek minut,“ uvedla Svobodová. Dítěti však život nedokázali zachránit.

Policie potvrdila, že na případu pracují. „Případem se zabýváme a zjišťujeme všechny jeho okolnosti,“ konstatovala bez dalších podrobností mluvčí policie Dagmar Brožová. Později uvedla, že policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. Nařízena je pitva zemřelého novorozence.

Podle několika zdrojů se dítě narodilo několik týdnů před plánovaným termínem a pro rodičku to nebyl první porod. Ženu záchranáři časně ráno převezli k ošetření do nemocnice. Experti mimo jiné zjišťují, kolik času uplynulo od samotného porodu do volání záchranářů i jak se vyvíjel zdravotní stav dítěte.