Lukáš Svoboda

Lukáš Svoboda | foto: archiv Lukáše Svobody

Vyvíjí senzory, které varují před střelbou. Přidat „uši“ kamerám má smysl, říká

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Když loni v prosinci zaútočil střelec na pražské filozofické fakultě, někteří si stěžovali, že se zareagovalo pozdě. I proto tam nyní zprovozňují speciální detektory, které umějí zaregistrovat výstřely, tříštění skla, ale také zvuky související s agresivním chováním. Jejich přínos popisuje Lukáš Svoboda z malé plzeňské společnosti, která je dodává.

„Detektor zvukových událostí jsme vymysleli s vidinou toho, že má potenciál zachraňovat lidské životy, to bylo od začátku naším motorem při mnohaletém vývoji produktu,“ uvedl spoluzakladatel firmy JALUD Embedded Svoboda. Její zařízení zaměřující se na bezpečnost a ochranu majetku už funguje v několika městech v Česku, ale také v Nizozemsku nebo Brazílii. Hlídají i cesty v Krkonošském národním parku, kam je zakázaný vjezd.

Jak se zrodil nápad vyrobit senzory na zaznamenávání zvuků výstřelu, tříštěného skla nebo panického křiku?
S Jakubem Vališem jsme založili firmu již v roce 2014 a vytvořili spoustu prototypů i nápadů, které asi předběhly dobu. Dnes víme, že některé z našich nápadů budou realizované až za více než deset let. Postupně jsme se tedy transformovali a začali dělat vývoj na zakázku. Na přelomu let 2015 a 2016 jsme získali zakázku pro Jablotron. Pracovali jsme na zdokonalení detektoru tříštění skla.

Chtěli jsme, aby naše řešení fungovalo tak, aby docházelo v minimální míře k falešným poplachům. Takové modely se dnes trénují s pomocí zhruba 600 tisíc zvuků, což je proces, který se nedá moc uspíšit.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se