V Plzni se konal čtvrtý ročník festivalu pouličního umění Wallz. Jeho součástí...

V Plzni se konal čtvrtý ročník festivalu pouličního umění Wallz. Jeho součástí je i malba, kterou tvořil umělec Lukáš Kladívko na objektu v Dobřanské ulici. (21. 6. 2023) | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Street art umělci zkrášlili jedenáct fasád v Plzni velkoplošnými malbami

  • 0
Další místa v Plzni, která nejsou zrovna její chloubou, se dočkala nové fasády od renomovaných tvůrců. Město totiž hostilo čtvrtý ročník Festivalu WALLZ a účastnili se ho nejlepší umělci světového pouličního umění. Nová malba vznikla například na bývalé jídelně v Jateční ulici, na objektu haly TJ Slavoj Plzeň či na fasádě budovy sousedící s borskou věznicí.

„Cílem festivalu je obohatit a zušlechtit veřejný prostor a zároveň přiblížit tvorbu nejlepších současných umělců široké veřejnosti. Objekty určené pro malby vybíráme zejména s ohledem na jejich význam pro okolí a způsob, jakým ho ovlivňují. I malá změna podoby například technického objektu uprostřed sídliště může mít stejnou hodnotu pro danou lokalitu jako malba na fasádu panelového domu,“ říká programový ředitel pořádající instituce DEPO2015 Jan Štěpán.

K vymalování bylo tento rok určeno 11 fasád o celkové rozloze dva a půl tisíce metrů čtverečních. Například italský umělec Mattia Campa ozdobil budovu bývalé jídelny a výrobny knedlíků v Jateční ulici, vedle nechvalně známého zchátralého pavlačového domu. Na jeho boční oprýskané stěně loni umělec ChemiS vytvořil obraz spícího romského dítěte.

Škola, budova u věznice či garáž u papírny

Dorazilo také německé duo ZEBU, jež tvoří Lynn Lehmannová a Dennise Gärtner. Ti se zaměřili na objekt haly TJ Slavoj Plzeň.

Pestrobarevnou kompozicí vymaloval fasádu waldorfské školy na Husově náměstí Tomáš Junker známý pod přezdívkou Pauser. Ten rozvíjel svůj styl graffiti už od 90. let minulého století. Ač začínal jako pouliční umělec, studoval zároveň oděvní design. K tvorbě jej inspirují zejména počítačové hry, internet a digitální technologie.

Lukáš Kladívko dostal za úkol popasovat se s boční fasádou budovy přímo sousedící s věznicí Bory. Malba, která zde vznikla, nese název Jsi v noci i ve dne a zaměřila se na vnější i vnitřní stránku člověka.

Objekt bývalé garáže U papírny dostal jako prostor k uměleckému vyjádření gruzínský malíř, který si říká Dante. „Jsem moc rád, že se mohu festivalu v Plzni účastnit. Je to úžasné město. A velmi zajímavý je i prostor, kde mám možnost tvořit. Často se věnuji tematice ohrožených zvířat a je tomu tak i v tomto případě. Tentokrát jsem si pro své dílo vybral hranostaje,“ řekl během tvorby Dante.

Při hledání vhodných ploch organizátoři spolupracují s městem, městskými obvody a dalšími veřejnými institucemi. „Hlásí se nám ale také sami majitelé domů nebo předsedové SVJ. Tento zájem ze strany veřejnosti nás opravdu těší,“ dodává kurátorka Kristýna Jirátová.

Během předchozích tří ročníků získaly novou výzdobu tři desítky objektů. Jana Štěpána těší, že malby z předchozích let se nestaly cílem vandalů ani nejsou překrývány graffiti.