Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ojedinělá výstava v Plzni ukazuje luxusní design i dřevo staré tisíce let

  8:56
Vůbec poprvé je v Česku vystavena největší celoleštěná plastika z českého křišťálu na světě – Venuše. Premiéru mají také kmeny dubů staré 6 500 let, které byly zcela náhodně objeveny před několika lety na severní Moravě. Unikátní novinky včetně limitované edice hodinek značky Prim jsou k vidění v plzeňském muzeu historických automobilů a motocyklů Depo Moto Art.

Hned při vstupu do výstavní plochy muzea Depo Moto Art, který vznikl v bývalých trolejbusových halách poblíž centra Plzně, návštěvníky zaujmou velké barevné křišťálové sochy.

Mezi nimi je dominantní sklářský unikát – největší a nejtěžší celoleštěná plastika z odlévaného skla na světě. Jmenuje se Venuše. Jejím autorem je Vlastimil Beránek, potomek třetí generace sklářské dynastie Beránků.

„Z bezpečnostních důvodů nezveřejňujeme cenu díla, ale mluvíme o částce v horních desítkách milionů korun,“ vypočítal Marek Landa, který pomáhal sochařům díla vystavovat a reprezentuje umělce doma i ve světě.

Modře zbarvený unikát váží 243 kilogramů a jeho průměr je 88 centimetrů. Socha zdobila světovou výstavu Expo 2020 v Dubaji, která byla přesunutá na přelom let 2021 a 2022. Poté byla uchována v depozitu, až doteď.

Venuše má i svoji starší a o pár kilogramů lehčí sestru. „Ta se dostala do sbírek jednoho z největších uměleckých sběratelů na světě, korunního prince Saúdské Arábie,“ zmínil Landa.

V Plzni má sklářský umělec Vlastimil Beránek celkem sedm exponátů, jeho žák Jaroslav Prošek čtyři a jeden kus má Ela Smrček. Kromě soch z českého křišťálu jsou v tmavé místnosti muzea nainstalována a UV světlem nasvícená díla z uranového skla.

Duby staré 6 500 let

Plzeň se pyšní ještě dalším prvenstvím. Vůbec poprvé jsou v České republice vystaveny kmeny dubů, které byly zcela náhodně objeveny v roce 2016 při výkopových pracích při stavění bioplynové stanice na severní Moravě. Unikátní jsou v tom, že jejich stáří odborníci z Miami v USA určili radiokarbonovou metodou na 6 500 let.

„Jedná se o nezkamenělé dřevo, které bylo po tisíce let zakonzervované v zemi, zhruba v hloubce šesti metrů, a nyní dostalo šanci vyprávět svůj příběh. Když jsme ho objevili, vůbec jsme netušili, co to je. V zemi bylo několik kmenů na sobě,“ vzpomínal Tomáš Rothschein z ostravské firmy Subfossil Oak.

„Přivolali jsme archeology, památkáře, řešili jsme to i s ministerstvem životního prostředí. Jsme jedinou firmou na světě, která vytěžila tento materiál legální cestou,“ upozornil Rothschein s tím, že se jedná o jediný nález v Evropě.

Přiznává, že jde o organický materiál, který na rozdíl od zkamenělin neustále pracuje. „Experimentovali jsme, jak se dají kmeny využít. Díky svému stáří si dub zachoval vlastnosti dřeva, je o něco těžší, a navíc získal zvláštní černou barvu a kresbu,“ upozornil. Právě kvůli změně své barvy je označován jako černý dub. Na výstavu v Plzni dovezli dva větší stromy a jeden menší.

Subfossilní dub představuje unikátní materiál pro umělecká díla. Firma se proto spojila s předními umělci, kteří z něj vytvářejí různé výrobky. V Plzni je navíc doplnila totožná díla z křišťálu.

O unikátní stromy projevily zájem královské rodiny z Blízkého východu či z Evropy a staly se součástí jejich sbírek. Dřevo dodává společnost také různým univerzitám, muzeím a vědeckým pracovištím po celém světě.

Dřevo je například umístěno v Královských botanických zahradách v Londýně, Manchester Museum v Manchesteru, Natural History Museum Vienna, Národním muzeu v Praze nebo v pavilonu geologie profesora Pošepného v Ostravě. Zájem o něj projevily i švýcarské hodinářské firmy.

„Prezentujeme po světě to, v čem Česká republika vyniká. Každý kus je originální,“ poznamenal Rothschein s tím, že nález na Moravě má nejen vědecký a umělecký význam, ale také duchovní. Zájem o tisíce let staré kmeny totiž projevili hinduisté, kteří věří, že je ve stromech stále život a moudrost.

Hodinky od české firmy Prim

V nové expozici v Depo Moto art mají své místo i limitované edice hodinek české firmy Prim. „Například hodinky vyrobené v roce 2017 v sérii 75 kusů k výročí operace Anthropoid. Jejich cena je odhadována na 200 tisíc korun. Pod bustou Jana Kašpara jsou hodinky Jan Kašpar, které jsme vyrobili v edici 100 kusů. Nesou příběh jeho prvního letu mezi Pardubicemi a Chuchlí,“ propagovala hodinářské umění s tradicí od roku 1949 generální ředitelka české firmy Elton hodinářská Renata Červenák Nývltová. Nápad spojit stálou výstavu historických vozidel, motorek a kol s moderním uměním považuje za skvělý. „Je to jedna z jedinečných výstav,“ láká do Plzně.

„Výstava je časově omezená, potrvá jen do 2. června, otevřeno je každý den vyjma pondělí,“ zve k návštěvě nové výstavy Kristýna Nachtmann Švédová, ředitelka Nadačního fondu Plzeň sobě, který loni na konci roku otevřel muzeum veteránů veřejnosti.

Plzeň má své muzeum Depo Moto Art (12. 12. 2023)

  • Nejčtenější

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  12:06

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Škola u Plzně zavedla nebinární toalety. Respektujeme děti, vysvětluje ředitelka

5. června 2024

Premium Gymnázium a Střední odborná škola Plasy na Plzeňsku zavedly ve škole nebinární toalety, což...

Řidička vyjela ze silnice a narazila do stromu, na místě zemřela

30. května 2024  9:19

Čtyřiapadesátiletá řidička zemřela ve středu večer při dopravní nehodě u Chříče na Plzeňsku. Ženě v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fanoušky metalu déšť neodradil, do amfiteátru jich přišlo téměř 10 tisíc

2. června 2024  12:55

Téměř deset tisíc fanoušků metalové hudby dorazilo na 13. ročník Metalfestu do plzeňského...

Vrchní soud potvrdil mladíkovi 19 let. Školačku pořezal a shodil ze srázu

6. června 2024  11:43

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky v Plzni z loňského srpna dnes odvolací Vrchní...

Dracula, Six i Špalíček. Plzeňské divadlo uvede v nové sezoně 16 premiér

6. června 2024  10:11

Divadlo J. K. Tyla (DJKT) v Plzni si pro jubilejní 160. sezonu připravilo celkem 16 premiér, tři...

U Nepomuku zemřel dělník, při práci ve výkopu ho zavalila zemina

5. června 2024  16:04

Na Plzeňsku zemřel ve středu dělník, kterého zavalila ve výkopu na silnici zemina. Přivolaní...

Škola u Plzně zavedla nebinární toalety. Respektujeme děti, vysvětluje ředitelka

5. června 2024

Premium Gymnázium a Střední odborná škola Plasy na Plzeňsku zavedly ve škole nebinární toalety, což...

Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!
Rozdáváme ortodontické dudlíky MAM zdarma!

Už vaše miminko odrostlo dupačkám a začíná objevovat svět? Rostou mu první zoubky a vy přemýšlíte, jaký pokračující dudlík mu pořídit? Máme pro vás...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...