Hasiči se snaží zachránit uvízlého psa ve skalách u Bernartic. (4. prosince...

Hasiči se snaží zachránit uvízlého psa ve skalách u Bernartic. (4. prosince 2017) | foto: HZS Plzeňského kraje

Ve skalách na Tachovsku uvázl pes, hasiči bojují o jeho život

  • 88
Psa, který uvázl ve skalách u Bernartic, se od pondělního rána snaží zachránit hasiči. Do akce se zapojilo sedm jednotek. Hrubosrstý jezevčík zůstal uvězněn ve zbouraném kamenolomu, kam zalezl při sobotním honu. Situaci požárníkům ztěžuje nepříznivé počasí.

Hasiči vyjeli ze Staňkova do skal mezi Bernartice a Vidice na Tachovsku v pondělí ráno. Pes už třetí den strádá hladem a sužují ho nízké teploty na bodě mrazu.

„Po příjezdu velitel zásahu okamžitě pochopil, že na místě události sami nestačí a požádal tedy o vyslání dalších jednotek,“ uvedla tisková mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková. Operační středisko vyhlásilo poplach i jednotkám na stanicích Domažlice a Plzeň-Košutka, i v obcích Horšovský Týn, Mířkov, Stráž a Vidice.

Od devíti hodin se hasiči prokopávají kameny a štěrbinovou kamerou prohledávají spáry. Vyčerpávající práci navíc ztěžuje mráz a náročný terén.

Hasiči dosud zkusili několik cest, všechny byly bohužel slepé. „Motivací pro hasiče je, že psa občas zaslechnou. Bojovat o jeho život budou i za tmy,“ doplnila Jakoubková.