Nález čtyř těl vzácných orlů mořských šokoval ochranáře. Uhynulá zvířata ležela...

Nález čtyř těl vzácných orlů mořských šokoval ochranáře. Uhynulá zvířata ležela na pastvině na Klatovsku (7. února 2021) | foto: Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Ochranáři našli čtyři uhynulé orly. Policie šetří, zda je někdo otrávil

  • 43
Čtyři uhynulé orly mořské našli v sobotu na Klatovsku ochranáři. Podle nich jde o jeden z nejdrastičtějších úhynů tohoto vzácného druhu. Nálezem se zabývá policie, ochranáři jsou přesvědčeni, že zvířata někdo otrávil.

Mrtvá zvířata našli ochranáři v sobotu uprostřed ohradníkem obehnané pastviny pro skot pod Velkým Borem na Klatovsku.

„Čtyři majestátní králové nebes s rozpětím křídel přes dva metry uhynuli v nervové křeči se zatnutými pařáty, sedící na patách s poloroztaženými křídly a skloněnou hlavou,“ uvedl Karel Makoň z Dobrovolného ekologického spolku - ochrana ptactva a Záchranné stanice živočichů Plzeň. 

Podle Makoně, který na mrtvé ptáky upozornil, provází takový nález pocit marnosti, beznaděje a vzteku. „Jde o jeden z nejdrastičtějších úhynů mořských orlů,“ podotkl ochranář.

Orel mořský je zvláště chráněný a kriticky ohrožený živočich. Úhynem se proto již zabývají policisté. „Přijali jsme oznámení a případ nyní vyšetřujeme,“ řekla iDNES.cz policejní mluvčí Markéta Fialová.

Podle Makoně policisté rozhodnou, jak bude případ vyšetřován, až budou mít výsledky pitvy a analýzy z obsahu volete uhynulých dravců a zajištěné nástrahy. 

Makoň je přesvědčený, že orly téměř jistě někdo otrávil jeden karbofuran. „Na 99 procent jde o úmyslný trestný čin, týrání zvířat, nelegální manipulaci a používaní jedovatých látek, nepovolenou likvidaci vedlejších živočišných produktů, pytláctví,“ uvedl ochranář.

Podle něj se těla našla u hnojiště, kam běžně lidé nechodí. Kromě hnoje tam ale vyvážejí nelegálně i zbytky z jatek, proto se tam orli naučili létat. „Vývrhy, kůže, peří, běháky od drůbeže a jiné organické zbytky však tentokrát někdo polil jedem,“ uvedl Makoň s tím, že v této oblasti nejde o ojedinělý případ. „Podobné kauzy tu mají svou tradici,“ upozornil.

Makoň se obrátil na veřejnost a prosí případné svědky, aby pomohli případ objasnit. Obracet se mohou buď na policii, nebo na záchrannou stanici na telefonech 777 145 960 či  777 194 095.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Témata: Klatovsko, Plzeň