Muž sjel s autem do hlubokého výkopu. Kovové hrazení se mu částečně zapíchlo do...

Muž sjel s autem do hlubokého výkopu. Kovové hrazení se mu částečně zapíchlo do hrudníku. | foto: HZS Plzeňského kraje

Řidič přežil průraz hrudníku dvěma trubkami, byl u něj záchranář z misí

  • 22
Lékař Bronislav Dvořák se během misí v Afghánistánu setkal s řadou devastujících zranění způsobených střepinami a střelami. Ovšem to, co viděl nedávno v Plzni jako záchranář, byla rarita. Řidič usnul za volantem a sjel do hlubokého příkopu. Hrudníkem mu projely dvě silné železné trubky a „přišpendlily“ ho k sedačce.

Nehoda se stala 29. dubna po desáté hodině večer ve Studentské ulici na Košutce, nedaleko hasičské stanice. 

Dvaatřicetiletý řidič vyjel ze silnice a sjel do sedm metrů hlubokého výkopu. Přitom prorazil hrazení. Dvě trubky se mu zapíchly do levé části hrudníku a řidič zůstal doslova přišpendlený k sedačce. 

Dvě trubky probodly muži, který sjel s vozidlem do hlubokého výkopu, levou stranu hrudníku.

Jako první mu přijeli na pomoc hasiči, posléze dorazila záchranná služba.  Jak upozornil deník Právo, kromě řidiče a zdravotní sestry zasahoval i lékař Bronislav Dvořák. 

Zkušený zdravotník, který stál u zrodu letecké záchranné služby v Líních u Plzně, dále absolvoval čtyři mise v Afghánistánu, z toho jednou v české polní nemocnici, a s řadou poranění podobné povahy se tedy několikrát setkal, při prvotním pohledu na muže v autě s tyčemi zabořenými v hrudi řekl: „Ten je mrtvý, to nemohl přežít.“

Když ale hasiči s pomocí hydraulických nástrojů ještě uvnitř vozu trubky odstřihli, aby šoféra dostali ven, začal zraněný hýbat rukama. 

„Slezl jsem za ním dolů. Ošetřovat ho v té díře bylo ale nereálné. Pacient potřeboval intenzivní péči. Řekl jsem proto hasičům, ať ho co nejrychleji vynesou ven,“ vzpomíná Dvořák. 

Jak řekl, tak se stalo. Na nosítkách a po nastavovaných žebřících muže vytáhli. Podle Dvořáka to musela být pro hasiče celkem fuška, protože muž vážil odhadem kolem 120 kilogramů. Do předání záchranářům uběhlo zhruba 15 minut. 

Řidič byl sice v kritickém stavu, ale při vědomí, a s týmem lidí, kteří ho zachraňovali, začal dokonce mluvit. 

„Omlouval se, že nás zaměstnal. V nemocnici později říkal, že za volantem usnul,“ naznačil příčinu kolize lékař. 

I když nebylo jasné, zda trubky o průměru pět centimetrů nezasáhly důležité orgány, bylo nutné jednat rychle a pacienta zabezpečit tak, aby v nemocnici s ním měli co nejméně práce a mohl jít rovnou na operační sál. 

„V tu chvíli vám nikdo neporadí, co máte dělat. Musíte sám zvolit postup. Jako ve válce - rychle pacientovi zajistit životní funkce a pryč. Nejprve jsme ho uspali, zaintubovali a napojili na řízené dýchaní. Už podle hodnot tlaku krve a celkového vyšetření jsme se domnívali, že srdce ani hlavní tepna zasaženy nebyly,“ vzpomíná lékař na kolektivní práci v sanitce. 

Tehdy nabyl přesvědčení, že řidič závažné poranění přežije. Po zhruba pěti minutách péče v sanitce ho převezli k okamžité operaci do fakultní nemocnice na Lochotíně. 

„Oceňuji vysoce profesionální zásah našich záchranářů u vážné a těžce přístupné dopravní nehody. Jejich perfektně a rychle odvedená práce vysoce zvýšila šance na přežití zraněného,“ vyjádřil se k výjezdu ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Pavel Hrdlička.

Profesionální přístup lékaře záchranné služby ocenil také chirurg, který zraněného řidiče operoval. „ Do deseti minut po příjezdu sanitky jsme mohli na pacientovi začít pracovat. Nebylo na co čekat,“ řekl Právu lékař Jarmil Šafránek. 

Jako ve válce - zajistit životní funkce a pryč

Operace byla úspěšná. Už třetí den pobytu v nemocnici byl šofér z JIP přeložen na standardní pokoj. Dvořák věří, že muž má z 80 procent vyhráno. Čeká ho ale dlouhé léčení.  

S tak vážným poraněním hrudníku se za svoji dosavadní lékařskou praxi ještě nesetkal.

„Aby měl někdo v hrudníku zapíchnuté dvě tyče najednou, je svým způsobem raritou,“ přiznává devětapadesátiletý lékař. Zažil jen dva podobné případy, a to když se řidiči při nehodě zapíchla svodidla do dutiny břišní. Podruhé to byla motorová pila v břiše.  

Devastujících zranění přitom viděl během misí v Afghánistánu hodně. Proto ho nehoda v Plzni nijak nezaskočila.

„Moc velké rozdíly mezi zraněními z bojů a tím, s čím se setkávám jako záchranář v západních Čechách, nejsou. Pokud bych měl srovnat například amputovanou nohu při nehodě nebo utrženou nohu minou, je to podobné, následek je stejný. Navíc postupy při ošetřování ve střední Evropě a v polní nemocnici jsou stejné, vybavení je vlastně totožné. Stejné léky, stejné přístroje,“ uzavřel Dvořák.

Vůz spadl do hlubokého výkopu (30. 4. 2021)

30. dubna 2021