Diskuze

Zproštění neplatí, soud musí tragický náraz motorky do kamionu řešit znovu

U Okresního soudu v Rokycanech se bude znovu projednávat tragická nehoda motorkáře s kamionem. Nařídil to krajský soud, který zrušil původní zprošťující rozsudek. Z usmrcení z nedbalosti je obžalovaný řidič kamionu, do jehož soupravy v létě 2018 narazil motorkář. Ten po nárazu zemřel.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J48o70s75e96f 41H10o73n48e88š

25. 9. 2021 13:56

Chybí tady důležitá informace,zda měl kamion zapnuty blinkr.Jelikož kamion shořel,tak asi bude důkazní nouze,ale motorkář mohl kamion vidět

0 0
možnosti
DG

Žádné pravidlo bohužel nepraví, že máte dát přednost tomu, kdo má zapnutý blinkr.

0 0
možnosti
JK

J22a47n 80K93r30p86e40c

24. 9. 2021 14:17

A proti tomuto, jak sám uvádíte neprokazatelnemu porušení ustanovení tady stojí ustanovení o jízdě v jízdních pruzích, odbočování, a předjíždění, které řidič kamionu porušil. To já jen abychom neříkali jen to A, ale i to B.

0 0
možnosti
DB

Pokud auto před ním zpomalilo, natož kamion přes který nemohl vidět co se děje před ním, tak měl zpomalit taky a ne ho stovkou začít předjíždět/objíždět.

5 0
možnosti
JK

řidič má předvídat...motorkáři mají ve většině případů pocit, že předvídat mají ti ostatní:-/

5 1
možnosti
IN

Když pominu fakt, jestli ten kamion blikal blinkry nebo ne, tak se ptám, zda ten motorkář nikdy neslyšel o tom, že před křižovatkou nebo odbočkou není vhodné předjíždět auto před sebou.

5 0
možnosti
MK

M41i72l66o41š 54K93o30t54e41k

24. 9. 2021 10:49

Směrovou tabuli mohl mít zakrytu kamionem, o odbočce vůbec nemusel vědět. Jezdím tam poměrně často a zatím se mi nestalo, že by tam kamion při odbočování neblikal. Samozřejmě se to stát mohlo, ale nikdo mu to nedokáže.

0 0
možnosti
IK

Otázka, samozřejmě zní, kdy dal řidič kamionu znamení o změně směru jízdy (a dal-li ho vůbec). Neustále se setkávám s tím, že auta i kamiony, zejména při přejíždění z pruhu do pruhu, buď nepoužijí blinkry vůbec, nebo až v okamžiku, kdy manévr zahájí - což už prakticky postrádá smysl.

Takže není vyloučeno, že kamion si to šinul volným tempem, jeho řidič vyhlížel, kde ja ta zatracená myší díra kam směřuje, zaznamenal ji na poslední chvíli, vyhodil blinkr a začal odbočovat. Pak neměl motorkář vůbec šanci zareagovat.

Na druhou stranu mám vyzkoušeno, že motorky se objevují s děsivou nečekaností (a to kontroně mrkám do zrcátek, i když nemám v úmyslu předjíždět nebo měnit směr, jenom abych měla přehled o situaci), jsou malé, pohybují se velmi rychle a po podivných vlnovkách (snad kvůli výhledu? možná, že když jedou "logicky" rovně prostředkem pruhu, nevidí přes vozidla před sebou a tak se snaží získat výhled po stranách). Takže se třeba řidič kaminonu rozhodl odbočit, vyhodil blinkr, podíval se do zrcátka (žádnou motorku neviděl), zahájil manévr a v tom se přiřítila motorka... Když vezmete v úvahu, že ve stokilometrové rychlosti urazí cca 30 metrů za sekundu (a jestli jsem pochopila článek, tak se předpokládá, že jel ještě rychleji)... Na jakou vzdálenost asi motorkář svítící blinkr zaregistruje? Kolik vteřin zabralo kamionu najetí téměř napříč vozovkou?

Ale ani jednu variantu už, samozřejmě, nikdo nezjistí a neprokáže.

0 0
možnosti

Jo a kamiony, které to normálně valí 90km/h a najednou jedou 30 to není nápadné a minimálně hodné pozornosti a snížení rychlosti. Bohužel je spousta řidičů, kteří nedodržují předpisy. Ale ty o rychlosti ..... motorkáři většinou nejspíš neznají, bohužel, pak to končí tragicky.

0 0
možnosti
Foto

Jasný případ, předjíždění na křižovatkách je v zákoně zakázáno. Zda ten vpředu včas bliká, nebo najíždí do středu vozovky, motorkáři vzadu nemůže ujít. Ale v tom vzrušení z jízdy na silném stroji se cítí motorkáři zkrátka jako superman.

3 4
možnosti
RH

R49a83d70e48k 12H10o36l39í78k

25. 9. 2021 11:59

...jasný příklad přemýšlení motáka supermana, kterém ušlo, že i na tom motocyklu mohla sedět rozumná lidská bytost...

0 0
možnosti
RH

... znalec asi nemá ŘP ....kdyby kamion blikal a motorkář byl za ním 300 - 400 m určitě by ho nezačal předjíždět z leva...navíc ne zrovna mladý chlap na nelevné motorce, která není určena k bláznění - to jsou spíše pohodáři a ne sebevrazi.

Alarmující je první rozhodnutí soudu typu....,, je mrtvý, už mu stejně nic nepomůže"...

2 0
možnosti
IK

Že by motorkář (nebo kdokoli) zaregistroval rozsvícený blinkr na 300 - 400m? Zkusila jsem se zeptat strejdy Gůgla z jaké dálky je vidět binkr, ale nic, asi to někdy vyzkouším. Sice to nebude jako v provozu (zkoušet to budu samozřejmě tak, že se budu vzdalovat od zaparkovaného blikajícího auta), ale něco to poví.

Co to bylo za motorku? Jediná motorka neurčená k bláznění, je, podle mých zkušeností, chopper, na nich jezdí pyšní majitele jen takovým tempem, aby mohli kontrolovat v odrazech výkladů jak jim to sluší a chodci aby měli čas vyjádřit obdiv.

0 0
možnosti
JH

Tak takto to místo vypadá při pohledu ze silnice od Rokycan směrem na Šťáhlavy:

https://mapy.cz/zakladni?planovani-trasy&x=13.5802404&y=49.7239500&z=13&pano=1&base=ophoto&pid=65584427&yaw=3.801&fov=0.530&pitch=0.038

Tak tady bych nejel přes 100 km (před nehodou), na vozidle co brzdí prakticky jen přední brzdou (motorka při krizovém brzdění) a s nákladem, co nepřežije náraz 30 km (člověk na motorce).

2 0
možnosti
JN

zkus se podívat v protisměru, odkud oba přijížděli a získáš jiný názor, opačný,

0 0
možnosti
PV

Když si namalujete půdorys kamionu s návěsem a zpětná zrcátka atáhnete čáry od zrcátek kolem okraje návěsu dozadu, tak se protnou cca 200 m za kamionem, všechno uprostřed mezi nimi je pro řidiče neviditelné. Lze se domnívat, že motorkář nejel za kamionem vlevo u středové čáry, ale uprostřed stopy - v tom případě ho řidič kamionu skutečně nemohl vidět. Dokázat to nejde, vyvrátit taky ne. In dubio pro reo ....

8 0
možnosti
RH

.... kde jel motorkář za kamionem není důležité, ale KDY začal kamion blikat.....mně nikdo nepřesvědčí, že postarší pán na choperu začne předjíždět blikající kamion z leva... ze strany řidiče kamionu se jedná o vraždu...

0 2
možnosti