Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hovoří o důvodech svého odvolání (27.

Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil hovoří o důvodech svého odvolání (27. června 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Odvolaný ministr Pospíšil může v Plzni bojovat o hejtmanství

  • 8
Krátce poté, co premiér Petr Nečas ve středu odvolal z funkce ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, se začal rodit plán, jak regionálního šéfa ODS v Plzeňském kraji dostat na kandidátky pro podzimní krajské volby. Pospíšil se může stát lídrem občanských demokratů a usilovat o post hejtmana.

Reakce z ODS v regionu na Pospíšilovo odvolání jasně dokládaly, že si to mnoho lidí přeje. "Podle ohlasů stovek členů k tomu podpora a vůle je," prohlásil ve středu odpoledne krajský manažer ODS Michal Šašek.

Předseda plzeňské ODS Jiří Šneberger řekl, že ve straně se o účasti Pospíšila v krajských volbách už začalo jednat. "Bylo by to určitě posílení krajské kandidátky. Nepochybně by nám to přineslo dost hlasů. ODS by na tom vydělala," prohlásil Šneberger.

Jméno Jiřího Pospíšila na kandidátce pro krajské volby zatím není, protože si premiér Nečas nepřál, aby ministři jeho vlády šli do krajských voleb.

Krajskou volební jedničkou ODS je zatím Marcela Krejsová, ta je ochotná mu svoje místo na kandidátce pro podzimní volby přenechat. "Já si myslím, že by mu jednička na kandidátce slušela," řekla nynější kandidátka na hejtmanku ČTK.

Sám Pospíšil přitom původně počítal, že na některém z předních míst bude. V kuloárech ODS se mluvilo o tom, že právě hejtmanství by pro Pospíšila mohlo sehrát roli jakési pojistky v případě, že by ve vládě skončil. O jeho odchodu z kabinetu se totiž spekulovalo opakovaně.

Pospíšil uvedl, že se po opuštění ministerstva chce víc zaměřit na regionální politiku. Počítá tedy s tím, že se na kandidátce objeví? "Bude záležet na zájmu plzeňské a krajské ODS," řekl. Zároveň sdělil, že bude-li zájem, aby byl na kandidátce, bude o tom vážně uvažovat. 

Nyní jen na Pospíšilovi záleží, zda o kandidaturu bude stát. Vzhledem k tomu, že je populární a navíc je vnímán jako politik, který doplatil na snahu zlepšit poměry v justici, ODS by v krajských volbách zřejmě pomohl.

O nápadu, ale také o celé situaci po Pospíšilově náhlém odvolání z vlády, bude ve čtvrtek večer jednat plzeňská regionální rada ODS.

,