VIDEO: Divocí poníci se zabydlují v rezervaci, pomohou vzácným druhům

  • 1
Přírodní rezervaci Šlovický vrch u Dobřan na Plzeňsku bude spásat stádo divokých exmoorských pony. Od neděle se lokalita stala novým domovem pro šest hřebců. Díky nim se v bývalém vojenském prostoru obnoví přirozené biotopy se vzácnými živočichy a rostlinami.

Šest divokých koní bezplatně zapůjčila na neomezenou dobu společnost Česká krajina. Kopytníci jsou potomky zakládajícího stáda, které bylo v roce 2015 přivezeno do středočeských Milovic

„Zhruba měsíc je necháme zvykat si na nové prostředí v takzvané aklimatizační ohradě o velikosti jednoho hektaru. Pak je vypustíme do celé lokality Šlovického vrchu čítající necelých třicet hektarů,“ popsal její správce Ondřej Peksa. 

Podle něj nejsou zvířata agresivní, od lidí si drží spíše odstup. „Chceme celý prostor i nadále ponechat přístupný veřejnosti. Lokalita je sice obehnaná ohradou, ale jsou zde tři průchody, kudy mohou návštěvníci vstoupit,“ vysvětlil Peksa. 

Šlovický vrch sloužil do roku 1989 jako vojenský výcvikový prostor. Pak zůstala větší část ležet ladem.

„Zjistilo se ale, že se nejedná o poškozenou přírodu, ale naopak o biologicky mimořádně významnou plochu. Díky vojenským aktivitám vznikly různé typy biotopů, kde přežívalo nespočet rostlinných a živočišných druhů,“ popsal historii místa starosta Dobřan Martin Sobotka. 

Nedaleko Milovic se prohánějí divocí koně (21. 3. 2015)

21. března 2015

Jakmile ale v lokalitě skončila veškerá vojenská činnost, vegetace se změnila a začaly převládat náletové dřeviny, vysoké agresivní trávy a křoviny. „Snažili jsme se je likvidovat, ale bylo to finančně i fyzicky náročné,“ přiznal Sobotka. 

Zároveň začaly v Dobřanech působit spolky, které se snažily pestrost jednotlivých biotopů zachovat. Například pořádáním závodů terénních aut či motorek. Lokalitu také záměrně nechali rozjezdit tanky.

Ve stejném duchu chtějí Dobřanští pokračovat i nadále, navíc teď s pomocí divokých koní, kteří křoviny a dřeviny spasou. 

Šlovický vrch byl vyhlášen za Evropsky významnou lokalitu Dobřany. Je domovem hrachoru trávolistého, jehož populace patří pravděpodobně k největším v České republice. Najít se zde dá také ohrožený bělolist žlutavý, daří se také kriticky ohroženému druhu vodní trávy odemka vodní. 

Tůně jsou útočištěm korýše listonoha letního a návštěvníci zde mohou spatřit i evropsky chráněného obojživelníka kuňku žlutobřichou.