ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MF DNES

Při vysokorychlostním přistání se na letišti v Klatovech zranil parašutista

  • 2
Na letišti v Klatovech se odpoledne zranil parašutista. Záchranářský vrtulník ho přepravil do nemocnice. Podle prvotních informací se muž věnoval takzvanému swoopingu, což je vysokorychlostní přistávání s padákem.

K nehodě zamířil záchranářský vrtulník. Ten pětatřicetiletého muže přepravil na urgentní příjem plzeňské fakultní nemocnice.

„Utrpěl středně těžká zranění, nicméně je při vědomí,“ sdělila mluvčí záchranářů Mária Svobodová s tím, že k úrazu došlo při disciplíně zvané swooping.

Policie je v tuto chvíli na místě a zjišťuje, co přesně se stalo. „Zatím mohu potvrdit, že k události došlo kolem půl jedné odpoledne,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Při takzvaném swoopingu vyskočí parašutista z letounu ve výšce asi 1 200 až 1 500 metrů a klesá do určitého místa.

Tragicky to dopadá málokdy, brání vysokorychlostní padák český mistr

Pak padák z rychlosti, která je kolem 40 kilometrů v hodině, zvláštním manévrem zrychlí až na zhruba 130 kilometrů v hodině. V této rychlosti pak škrtne o vodní hladinu, nebo o zem.

Parašutista stejně jako letadlo musí během přistání provést přechodový oblouk tak, aby dosedl měkce. Když to udělá pozdě, oblouk dokončí v zemi a parašutista může utrpět vážná zranění.