Rychleji po silnici, nebo pomaleji po souběžné stezce. To jsou dvě varianty,...

Rychleji po silnici, nebo pomaleji po souběžné stezce. To jsou dvě varianty, mezi kterými mohou od letošního podzimu volit cyklisté projíždějící kolem rybníku Bolevák v Plzni. | foto: Radka Žáková

První duální řešení v Plzni: na kole rychle po silnici, pomalu po stezce

  • 14
Rychleji po silnici, nebo pomaleji po souběžné stezce. To jsou dvě varianty, mezi kterými mohou od letošního podzimu volit cyklisté projíždějící kolem rybníku Bolevák v Plzni. Město zde premiérově pro cyklisty zavedlo takzvané duální řešení. Úpravou vodorovného i svislého dopravního značení v ulici U Velkého rybníka a Na Roudné se změnil režim pohybu cyklistů v oblasti.

„Úpravou nabízíme těm, co chtějí jet na kole rychle, možnost jet v komunikaci. Těm, kteří preferují jízdu po cyklostezkách odděleně od aut, pak jízdu po stezce pro pěší s povoleným vjezdem cyklistů. Rodiny s dětmi či třeba senioři tak budou moci jezdit po stávající stezce, zatímco rychlejší cyklisté mohou jet po silnici. To jim původní řešení neumožňovalo. Chodci se tak mohou cítit bezpečněji,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Aleš Tolar.

Jan Hakl ze Správy veřejného statku města uvedl, že se jedná o první duální řešení pohybu cyklistů v Plzni. „Realizace byla možná hlavně proto, že vybudováním nového úseku městského okruhu se souběžnou cyklostezkou se podstatná část automobilové dopravy přesunula z ulice U Velkého rybníka do ulice Na Sudech,“ vysvětlil.

Inspirace v Berlíně

Cyklokoordinátorka Radka Žáková ze Správy veřejného statku tvrdí, že poprvé si duální řešení pro cyklisty prohlédla na stáži v Berlíně asi před třinácti lety. Podle Žákové i tam budovali napřed chodníkové stezky a poté se vzrůstajícím počtem rychlejších cyklistů začali současně s tím umožňovat i jízdu na kole ve vozovce.

„Jsem ráda, že se podobné již ověřené postupy dostávají i k nám do Plzně, protože některé úseky stezek se smíšeným provozem pěších a cyklistů bývají na kole za pěkného počasí běžnou rychlostí neprůjezdné,“ uvedla Žáková.

Úprava režimu jízdy cyklistů u Velkého boleveckého rybníka se týká ulice Na Roudné od parkoviště u vjezdu k Rybárně na hrázi Velkého boleveckého rybníka ke kruhové křižovatce a dále pokračuje v ulici U Velkého rybníka od této kruhové křižovatky až po křižovatku s ulicí Malý Bolevec.

Změna je v celé délce 1,4 kilometru vyznačena novým vodorovným i svislým značením. Z původní stezky se smíšeným pohybem chodců a cyklistů se stala stezka pro pěší, na kterou je dodatkovou tabulkou vjezd cyklistům povolen. S novou úpravou byl také zrušen přejezd pro cyklisty v ulici U Velkého rybníka.